Bel: 026 483 79 11 of stuur een mail Onze medewerkers staan voor je klaar!
Bel: 026 483 45 55 of stuur een mail Onze medewerkers staan voor je klaar!
Sportcentrum: 026 483 4555 | sportcentrum@papendal.nl Hotel: 026 – 483 79 11 | hotel@papendal.nl
Op topniveau kunnen de kleinste dingen het verschil maken. Een iets hogere of lagere trapfrequentie. Een extra training op hoogte. Een beweging langer afmaken of een knie hoger optillen.
Om topsporters en coaches sportwetenschappelijk te ondersteunen hebben wij embedded scientists in dienst. Wetenschappers die gespecialiseerd zijn in biomechanica. Of inspanningsfysiologie. Met embedded bedoelen wij dat de wetenschappers nauw betrokken zijn bij de sportpraktijk. In plaats van werkzaam vanuit een universiteit. De scientists zijn wetenschappelijk geschoold. Maar wel met een praktische inslag. Ze voeren testen en metingen uit, om de voortgang van de topsporters te monitoren. Bijvoorbeeld door inspanningstesten of loopanalyses. Het optimaliseren van sprongschottechniek of het meten van kijkgedrag. En ze houden zich, samen met kennisinstellingen, bezig met diverse onderzoeken.
Als topsporter wil je het liefst direct na een oefening weten of je taken goed hebt uitgevoerd. Of je de aanwijzingen van de coach goed hebt opgevolgd. De bewegingswetenschappers zorgen hiervoor. Ze gebruiken diverse test- en meetapparatuur om de coach en topsporters direct feedback te geven, zoals de Optojump, tijdpoortjes, high-speed camera’s of balansplaten. De coach kan hierdoor meteen bijsturen.
Met de inzet van embedded scientists zorgen wij voor duurzame vooruitgang. Door de directe feedback tijdens de training of testsessie. En door een uitgebreide analyse achteraf. Hierdoor zijn topsporters en coaches continu op de hoogte van hun vorderingen.
De meeste testen worden tijdens de trainingen uitgevoerd, in de sportaccommodaties. Maar voor sommige testen is een lab nodig. Daarom hebben we een inspanningslab. Hier kan bijvoorbeeld de Wingate-test uitgevoerd worden. Tijdens deze sprinttest op een fietsergometer wordt het maximale sprintvermogen gedurende 30 seconden gemeten. De topsporter krijgt inzicht in start-kracht, acceleratievermogen en de tijd dat de sprint kan worden volgehouden. Daarnaast voeren de bewegingswetenschappers in het inspanningslab VO2-max testen uit. Op een loopband of op een fiets. Dit is een inspanningstest voor het meten van de maximale zuurstofopname.
Soms hebben topsporters een belangrijk toernooi op hoogte. Of in een stad met een hoge luchtvochtigheid. Hier wil je je optimaal op voorbereiden. Daarom beschikken we over een klimaatkamer waar je deze extreme omstandigheden kunt simuleren. Topsporters kunnen voor verschillende trainingen gebruik maken van de klimaatkamer. Hierbij kun je denken aan pre-acclimatisatie, interval- en herhaalde sprinttraining op hoogte, hittetraining of revalidatie op hoogte.
NOC*NSF organiseert tweejaarlijkse platformdagen voor het netwerk van embedded scientists in Nederland. Onze wetenschappers nemen deel aan deze dagen. Voor het uitwisselen van kennis en het delen van best practices.
De embedded scientists werken multidisciplinair. Ze hebben naast intensief contact met de talent- en bondscoaches regelmatig overleg met fysieke trainers, fysiotherapeuten en sportartsen.
Bijbehorende tags