Boek nu!

Kom overnachten tussen de sporters!

Papendal logo diapositief

Voedings­innovatie

Bijdragen aan prestatie en herstel

Innoveren kun je op vele gebieden. Op het gebied van sportaccommodaties bijvoorbeeld. Of door het ontwikkelen van fietsen, kleding of andere sportmaterialen. Aan voedingsinnovatie denkt men misschien niet zo snel. Toch is er ook op het gebied van voeding vaak een wereld te winnen. Met goede voeding alleen win je misschien geen medailles, maar zonder goede voeding kun je als topsporter wel medailles mislopen.

De juiste voeding kan bijdragen aan een goede prestatie

Voedingsinnovatie staat bij ons hoog op de agenda. We zijn tegenwoordig leidend op het gebied van sportvoeding, wanneer je ons vergelijkt met andere trainingscentra in de wereld. En we willen natuurlijk dat dit zo blijft. Maar ons eerste doel is altijd om onze topsporters optimaal te faciliteren. En voeding is voor topsporters erg belangrijk, want de juiste voeding kan bijdragen aan een goede prestatie. Uiteindelijk willen we als land natuurlijk succesvol zijn in de topsport. En daar dragen we graag aan bij. Maar we zijn ons ook bewust van het maatschappelijk belang, we vinden het belangrijk om iets terug te geven. Dat doen we bijvoorbeeld in het project Eat2Move.

Bij innovatie is de link met de wetenschap erg belangrijk. Ook in het geval van voedingsinnovatie is de samenwerking met kennisinstellingen essentieel. Want als we niet weten wat een topsporter nodig heeft om te kunnen presteren, wat er gebeurt in het lichaam van een topsporter, hoe kun je dan de juiste voeding bereiden?

Het Topsportrestaurant

Met het Topsportrestaurant hebben we #OpPapendal een grote stap gezet op het gebied van voeding. Er zijn in samenwerking met uiteenlopende partners diverse voedingsinnovaties ontwikkeld en getest. Hierbij staat altijd de topsporter centraal. Zij moeten de nieuwe producten immers smakelijk vinden. Het wordt voor hen ontwikkeld. Inmiddels zijn er diverse geslaagde innovaties. Sportbrood, sportkwark, sportrepen.

Hoe we op die ideeën komen? Recepten van producten worden onder de loep genomen. En dan worden er gezonde varianten bedacht, zoals bijvoorbeeld de sportpizza met kip en groenten. Alles om eiwitten, koolhydraten en vetten in maaltijden in orde te krijgen. Voor optimaal herstel na een intensieve training.

Natuurlijk vragen we de topsporters ook om hun mening over nieuwe producten. Daarom hebben we het Sportvoeding Panel Papendal opgericht. In dit panel zitten topsporters die graag meedenken over sportvoeding. Een aantal keer per jaar komen ze bij elkaar om te proeven en hun mening te geven.

Ook de Papendal VoedingsApp die gekoppeld is aan het kassasysteem in het Topsportrestaurant is een mooi voorbeeld van een waardevolle innovatie. Ontwikkeld voor de topsporters #OpPapendal.

Voedingsinnovatie op Papendal
Voedingsinnovatie op Papendal
Voedingsinnovatie op Papendal

Eat2Move

Iets teruggeven aan de maatschappij. Dat vinden we belangrijk. In het project Eat2Move kunnen we op het gebied van voeding iets bijdragen. Er worden namelijk diverse producten ontwikkeld voor topsporters. Om te kunnen herstellen na een intensieve training. Deze producten kunnen echter ook toegepast worden in andere omgevingen, zoals in het ziekenhuis, waar patiënten herstellen van een operatie. In Eat2Move werken we met zes regionale organisaties samen om goede voeding te ontwikkelen voor de bevordering van prestatie en herstel in (top)sport en zorg. Om er uiteindelijk voor te zorgen dat goede voeding ook in het winkelschap terecht komt. Voor de consument die de juiste keuze wil maken.

Meer weten over voedingsinnovatie #OpPapendal? Neem dan contact op.

Jeroen Wouters

Programma-Expert Voedingsinnovatie

Bijbehorende tags

Innovatie Topsportrestaurant