Boek nu!

Kom overnachten tussen de sporters!

Papendal logo diapositief

Projecten

Samen sterk met innovatie

#OpPapendal zijn we continu bezig onszelf te verbeteren. Net als de topsporters. Dagelijks kijken we hoe we onszelf nog kunnen ontwikkelen. Hoe we kunnen groeien. En dat doen we op verschillende vlakken. Op het gebied van sportaccommodaties bijvoorbeeld. In het Topsportrestaurant. Maar ook op het gebied van sportwetenschap. Een aantal van de projecten op het gebied van innovatie, lichten we graag toe op deze pagina.

Project groene eiwitten

Eiwitten afkomstig van plantaardige bronnen worden ook wel “groene eiwitten” genoemd. Het doel van het project is het ontwikkelen van recepten met groene eiwitten, waarmee een variatie van type eiwitbronnen in het dieet van sporters kan worden aangeboden. Er wordt met een groep van startup en MKB-levensmiddelenbedrijven samengewerkt om nieuwe innovatieve producten te ontwikkelen met groene eiwitten. Denk bijvoorbeeld aan een algen-quinoa-burger met 18 gram eiwit. Met sensorische testen, proefsessies en enquêtes wordt gekeken of de producten aansluiten bij de wensen van de topsporters. Zo worden innovatieve producten ontwikkeld die kunnen bijdragen aan een gezond en duurzaam dieet.

Sportenbroodje

Een worstenbroodje, maar dan gezonder en eiwitrijk. Dat is het sportenbroodje. Een product gezamenlijk ontwikkeld door Houben Worstenbrood en Sportcentrum Papendal, gemaakt van vezelrijk deeg en een eiwitrijke kipvulling. Het sportenbroodje bestaat uit diverse koolhydraten en heeft een hoog eiwitgehalte. Door het lage vetgehalte onderscheidt het sportenbroodje zich van andere snacks. Voor sporters zijn macronutriënten zoals koolhydraten en eiwitten erg belangrijk. Koolhydraten leveren een belangrijke bijdrage aan de energie-inname, terwijl eiwitten zorgen voor de spieropbouw. Het sportenbroodje is ontwikkeld met het doel om in deze behoefte te voorzien en is verkrijgbaar in het Topsportrestaurant op Papendal.

Papendal Voedingsapp

Voeding helemaal afstemmen op je sport en trainingsprogramma. Dat is wat je wil als topsporter. Want zo haal je het beste uit je voeding. Dit maken we mogelijk door de Papendal Voedingsapp. Topsporters gebruiken deze app op hun smartphone, de app is gekoppeld aan het kassasysteem in het Topsportrestaurant. Zodra de sporter zijn maaltijd heeft afgerekend schiet het systeem de producten, met voedingswaarden, in de app. Hier ziet de topsporter of hij de juiste hoeveelheden aan voedingsstoffen binnenkrijgt. Producten die de sporter niet in het Topsportrestaurant koopt, voert hij zelf in. In het diëtistenportal zien sportdiëtisten het eetpatroon van de topsporters die ze begeleiden. Hierdoor is persoonlijk voedingsadvies mogelijk.

Eat2Move

Veel innovaties die voor de topsport ontwikkeld worden, kun je ook op andere gebieden toepassen. Onderzoek toont bijvoorbeeld aan dat herstel van een topsporter na een intensieve training vergelijkbaar is met het herstel van een patiënt na een operatie. Daarom is het samenwerkingsverband Eat2Move opgezet waarin we samenwerken met de Wageningen Universiteit, NOC*NSF, Ziekenhuis de Gelderse Vallei, de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, Nizo Food Research en Friesland Campina. Het project wordt gefinancierd door de Provincie Gelderland. Doel is om optimale voeding te ontwikkelen voor de bevordering van prestatie en herstel in (top)sport en zorg. Meer weten? Bezoek dan de website van Eat2Move.