Boek nu!

Kom overnachten tussen de sporters!

Papendal logo diapositief

Projecten

Samen sterk met innovatie

#OpPapendal zijn we continu bezig onszelf te verbeteren. Net als de topsporters. Dagelijks kijken we hoe we onszelf nog kunnen ontwikkelen. Hoe we kunnen groeien. En dat doen we op verschillende vlakken. Op het gebied van sportaccommodaties bijvoorbeeld. In het Topsportrestaurant. Maar ook op het gebied van sportwetenschap. Een aantal van de projecten op het gebied van innovatie, lichten we graag toe op deze pagina.

Papendal Voedingsapp

Voeding helemaal afstemmen op je sport en trainingsprogramma. Dat is wat je wil als topsporter. Want zo haal je het beste uit je voeding. Dit maken we mogelijk door de Papendal Voedingsapp. Topsporters gebruiken deze app op hun smartphone, de app is gekoppeld aan het kassasysteem in het Topsportrestaurant. Zodra de sporter zijn maaltijd heeft afgerekend schiet het systeem de producten, met voedingswaarden, in de app. Hier ziet de topsporter of hij de juiste hoeveelheden aan voedingsstoffen binnenkrijgt. Producten die de sporter niet in het Topsportrestaurant koopt, voert hij zelf in. In het diëtistenportal zien sportdiëtisten het eetpatroon van de topsporters die ze begeleiden. Hierdoor is persoonlijk voedingsadvies mogelijk.

Sprintdashboard

Bij het verzamelen van data over een sprint wordt verschillende meetapparatuur gebruikt. Denk aan de Optojump, een laser, een startblok met krachtmeter. Hiermee meten we reactietijden, startblokkrachten, contacttijden, paslengtes, acceleratie en snelheden. Voorheen kwam deze data in verschillende systemen terecht wat snelle interpretatie lastig maakte. Daarom ontwikkelde we samen met de Atletiekunie en Ortec Sports een Sprintdashboard. In dit systeem komt alle data van de verschillende systemen samen in één overzicht. Direct na de sprint kunnen de topsporter en coach alle data zien op het scherm in de sprinthal. Hierdoor kan de coach direct aan de hand van de gegevens betere aanwijzingen geven aan zijn atleet. Bureau Sport maakte een item over het Sprintdashboard.

Eat2Move

Veel innovaties die voor de topsport ontwikkeld worden, kun je ook op andere gebieden toepassen. Onderzoek toont bijvoorbeeld aan dat herstel van een topsporter na een intensieve training vergelijkbaar is met het herstel van een patiënt na een operatie. Daarom is het samenwerkingsverband Eat2Move opgezet waarin we samenwerken met de Wageningen Universiteit, NOC*NSF, Ziekenhuis de Gelderse Vallei, de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, Nizo Food Research en Friesland Campina. Het project wordt gefinancierd door de Provincie Gelderland. Doel is om optimale voeding te ontwikkelen voor de bevordering van prestatie en herstel in (top)sport en zorg. Meer weten? Bezoek dan de website van Eat2Move.

E-Cooking

Een lekker mals stukje vlees bereiden in slechts één minuut. Dat is onmogelijk zou je zeggen. De Nutri-Pulse® e-Cooking technologie maakt het onmogelijke mogelijk. Met behulp van pulserende elektrische energie en een bouillon wordt voedsel in slechts enkele minuten bereid. Aan deze bereidingswijze komt geen bakvet, bakolie of stoom te pas. En de temperatuur komt nooit boven de 100 graden Celsius uit. Met e-Cooking bereid voedsel heeft de optimale garing, een mooie structuur en is goed verteerbaar. Tijdens verschillende fases testen we de e-Cooker in het Topsportrestaurant #OpPapendal. Het is een zeer snelle en gezonde bereidingswijze en hiermee ideaal voor ons Topsportrestaurant. Voor dit project werken we samen met IXL Netherlands B.V.

Innovatief sportbrood

Je hebt misschien al weleens gehoord van het sportbrood. Het bijzondere brood dat meeging naar de Winterspelen in Sochi, de WK voetbal en de Zomerspelen in Rio de Janeiro. Een belangrijk ingrediënt van het sportbrood is het teffgraan. Dit bevat meer langzaam verteerbare, complexe koolhydraten en calcium dan andere granen. Daarnaast bestaat het brood uit gekiemde tarwe, cranberry’s, rozijnen, wortelvezels en bananen. Een goede basis voor het leveren van een topprestatie door de ideale mix van snelle en langzame koolhydraten uit zetmeel en vruchten. De samenstelling sluit aan bij de meest recente wetenschappelijke inzichten als het gaat om het optimaliseren van de koolhydraatinname. Sportsgrain ontwikkelde het sportbrood in samenwerking met de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Het brood werd getest in het Topsportrestaurant #OpPapendal.