Boek nu!
pijtje

Kom overnachten tussen de sporters!

Papendal logo diapositief

Veilig Sport Klimaat

Een veilig sportklimaat staat hoog op de agenda binnen TeamNL centrum Papendal. Wij zetten ons op verschillende manieren in zodat sporters zich in een veilige en vertrouwde omgeving kunnen ontwikkelen in hun sport en als mens. Wij doen dit mede omdat we weten dat topsporters kwetsbaar zijn om slachtoffer te worden van grensoverschrijdend gedrag. Wij verzorgen daarvoor o.a. de workshop Veilig Sport Klimaat (VSK) voor sporters, welke zij verplicht zijn te volgen in het eerste jaar dat zij op TeamNL centrum Papendal trainen. Aan de hand van casuïstiek en stellingen wordt met elkaar in gesprek gegaan om met name bewustwording op dit thema te creëren.

Als coach heb je een verantwoordelijkheid voor het scheppen van een veilig sport klimaat voor je sporters. Daarnaast realiseren wij ons dat jij als coach in jouw rol binnen de topsportsetting zelf ook kwetsbaar bent als het om dit thema gaat. Daarom bieden wij ook coaches een workshop aan rond dit thema.

Hetzelfde aanbod is er voor alle disciplines om de sporter heen: de sportarts, fysio, masseur, voedingsdeskundige en de Strength & Conditioning coach. Ook ouders krijgen een workshop VSK aangeboden. Al deze workshops worden verzorgd door onze Lifeskillcoaches.

Daarnaast hebben onze Lifeskillcoaches in de individuele gesprekken die zij met de sporters hebben ook oog voor dit thema. Daarmee kunnen zij de individuele sporter ondersteunen als er iets speelt rond dit thema en vervullen zij tevens een signalerende rol. Ook als coach kun je altijd bij onze Lifeskillcoaches terecht als het om dit thema gaat en eventuele situaties van onveiligheid die jij meemaakt in jouw sportomgeving.

Binnen de sport kennen we verder het Centrum Veilige Sport Nederland (CVSN) waar je met al je vragen en eventuele meldingen ten aanzien van grensoverschrijdend gedrag terecht kunt. Vanuit dit centrum kun je ondersteuning krijgen bij de situatie waarin jij mogelijk terecht gekomen bent: https://centrumveiligesport.nl/ en 0900 2025590.

Als laatste is het goed te weten dat wij bij de inrichting van Sportcentrum Papendal rekening hebben gehouden met dit thema door zoveel mogelijk open ruimtes in te richten.