Boek nu!
pijtje

Kom overnachten tussen de sporters!

Papendal logo diapositief

Robin van Galen

Voormalig coach van het GOUDEN Olympisch waterpoloteam

Robin van Galen was vroeger een talentvolle waterpolospeler. Door een ernstige schouderblessure als jonge speler kon hij de Olympische roem als speler gauw vergeten. Van Galen merkte dat hij talent had voor het coachen en training geven. Hierdoor begon hij in 1988 zijn carriere als jeugdtrainer in Rotterdam.

Na verschillende successen bij verschillende clubs (tien nationale titels bij vier verschillende teams) werd Van Galen gevraagd als bondscoach van het heren waterpolo team. Maar hij zag meer potentie bij de dames. Met deze dames ging hij een zwaar en moeizaam traject in (de Tuckman theorie), met als grote doel het team weer naar de wereldtop te brengen.

Uiteindelijk begon het team in 2007 te draaien. Het Nederlands damesteam kwalificeerde zich voor de Spelen van 2008 in Bejing. Op dit toernooi zagen drie miljoen Nederlanders hoe Van Galen met zijn team de Olympische finale van de Verenigde Staten wonnen. Een historisch resultaat.

Na zijn succes met de dames was hij van 2011 tot 2014 clubcoach van het mannen team uit Utrecht. Hier won hij de beker, de eerste nationale prijs van de club in 100 jaar. Hierna werd Robin coach van het waterpolomannen team. Het lukte ze net niet om zich te kwalificeren voor de Spelen in Rio de Janeiro in 2016. In een zinderende finale die eindigde met een penaltyserie ging er één strafworp teveel mis. Hierdoor kon Robin dagelijks met Tom Egbers het programma Studio Rio presenteren bij de NOS.

Na de jaren als coach besloot Robin te stoppen en ging hij aan de slag als commercieel directeur bij de KNZB. Deze functie bekleedt hij nog altijd.

Ook heeft Van Galen 4 boeken geschreven: ‘Mijn Olympische missie’, ‘Dilemma’s van een topcoach’, ‘Drijfveren van een topsporter’ en ‘De coach en zijn geheim’.

Robin van Galen spreekt graag over zijn passie voor het coachen van het team. Verschillende aspecten komen hierbij voorbij: het selecteren en vormen van een team, leiding geven, samenwerken, coachen maar ook ambitie.

Door zijn ervaring binnen de sport en het bedrijfsleven weet hij als geen ander de link te leggen tussen topsport en het maatschappelijk leven.

Aanvraagformulier sportsprekers
Bezig met versturen

Benieuwd hoe we omgaan met je gegevens? Lees dan onze Privacyverklaring.