Kom overnachten tussen de sporters!

Papendal logo diapositief

Succesvolle 10e editie van de UCI BMX Racing World Cup!

13/06/2022

Afgelopen weekend, 10, 11 en 12 juni vond de 10e editie van de UCI BMX Racing World Cup op Papendal plaats. En mede door onze partners zoals de UCI, de Provincie Gelderland, Gemeente Arnhem en de KNWU is dit weer een fantastische weekend geworden voor alle rijders en bezoekers. Het prachtige weer heeft ook ontzettend goed bijgedragen.

Kick off met Olympic Moves
Ruim 150 regionale finales zijn vanaf eind maart tot en met eind april door het hele land georganiseerd. Met meer dan 27.000 leerlingen die met veel plezier en sportiviteit hebben deelgenomen zijn de regionale finales een groot succes geweest. De ruim 6000 finalisten zagen we afgelopen vrijdag 10 juni terug tijdens de Olympic Moves The School Final! Een dag vol plezier en samen sporten. De 20e editie werd dit jaar feestelijk geopend en gesloten met een gave show van niemand minder dan Flemming.

BMX officiële Trainingen
Afgelopen vrijdag vonden de officiële trainingen plaats van de rijders in de categorie U23 Men and Women, Elite Men en Elite Women. De rijders konden de baan op Papendal verkennen en zich op deze manier goed voorbereiden op de 2 racerondes op zowel zaterdag 11 juni, als zondag de 12 juni.

De races
Op zowel zaterdag als op zondag vonden respectievelijk de 3e en 4e ronde van de UCI BMX Racing World Cup plaats. 281 deelnemers uit 30 verschillende landen kwamen in actie #OpPapendal. Veel Nederlanders in de categorieën U23 (men/women) en Elite Men/Women behaalden de kwartfinale/ halve finale. In de finale op zaterdag stonden Laura Smulders, Judy Baauw, Merel Smulders en Manon Veenstra in de finale voor Elilte Women, echter alleen Laura behaalde een 2e plek! Bij U23 Men stond Jaymio Brink in de finale, maar hij greep net mis en werd 4e. Bij de vrouwen U23 stond Michelle Wissing in de finale, zij eindigde op de 6e plek. Op zondag zat Ynze Oegema in de finale bij U23 Men, maar helaas behaalde hij geen podium plek en werd 7e. Hetzelfde geldt voor Michelle Wissing, ook zij stond ook in de finale, maar helaas geen podiumplek. Zij werd 5e. Laura Smulders, Elite Women, veroverde ook op zondag de 2e plek.

Jochem Schellens: “Dat we alweer voor de 10e keer de UCI BMX Racing World cup #OpPapendal hebben mogen organiseren zegt heel wat over het vertrouwen dat de UCI in ons heeft. Daar zijn we natuurlijk uitermate trots op. Dit topsportevenement  biedt een prachtig podium voor onze Nederlandse rijders om in eigen land én voor hun eigen fans te kunnen strijden.”

Zomervreugde
Er was nog veel meer te doen dan BMX-wedstrijden kijken! Tijdens de pauzes konden de bezoekers genieten van de muziek op Zomervreugde Festival. De headliners zorgden voor veel positieve reacties. Zo kwamen Bizzey, Antoon, The Partysquad en Tabitha voorbij! Op het Framed Area kon je jezelf uitdagen op de Pumptrack, tijdens een portje Archery Battle of meedoen aan een workshop rolstoelbasketbal. De 3×3 Pro Basketball competitie had ook veel bekijks, net zoals de waanzinnige dancebattles van Studio26! Ook de allerkleinste konden springen op het luchtkussen, zich laten schminken, aan de graffitimuur meewerken of naar het circus!

Food
Gelderland wil koploper zijn in de omslag van dierlijke naar meer plantaardige voeding. Provincie Gelderland introduceerde samen met Papendal bij de UCI BMX Racing World Cup de Gelderland Good Food Kitchen voor publiek. Bezoekers konden hier kennis maken met smaakvolle, simpele, plantaardige gerechten. Meer informatie over de Gelderland Good Food Kitchen is te vinden op www.gelderlandgoodfoodkitchen.nl

Jan Markink: “Door de samenwerking met het  Zomervreugde Festival heeft de World Cup BMX zich ontwikkeld tot een bruisende mix van sport, cultuur en muziek; met recht een Gelders feestje. Een mooie plek om bezoekers te inspireren met lekker, duurzaam en gezond eten.”

In september staan rondes 5&6 van de BMX Racing World Cup op het programma in Bogota. We zien je graag volgend jaar weer tijdens de BMX Racing World Cup in 2023 #OpPapendal!