Bel: 026 483 79 11 of stuur een mail Onze medewerkers staan voor je klaar!
Bel: 026 483 45 55 of stuur een mail Onze medewerkers staan voor je klaar!
Sportcentrum: 026 483 4555 | sportcentrum@papendal.nl Hotel: 026 – 483 79 11 | hotel@papendal.nl
Op zondag 21 april 2024 vond de veertiende editie van de Paralympische Talentdag plaats op Papendal. Op deze dag, georganiseerd door NOC*NSF in samenwerking met sportbonden, konden deelnemers ontdekken of zij het talent bezitten om de top te bereiken. Met sporten zoals para-atletiek, rolstoelbasketbal, parawielrennen en nog veel meer, waren er voor alle deelnemers met lichte tot zware beperkingen verschillende mogelijkheden.
De Paralympische Talentdag dag begon met een welkomstwoord en een introductie, gevolgd door een persoonlijk dagprogramma voor elke deelnemer. Voorafgaand zijn de deelnemers door experts ingedeeld in persoonlijke programma’s op basis van factoren zoals leeftijd, sportachtergrond, beperking en persoonlijke voorkeur. Deze programma’s omvatten verschillende sportieve clinics en interactieve presentaties, waar deelnemers nieuwe sporten konden uitproberen en hun vaardigheden konden laten zien.
Gedurende de dag werden er ook testen uitgevoerd zoals sprongtesten, fietstesten en sprinttesten (in een rolstoel). Deze testen waren ter ondersteuning van de bondscoaches of om een deelnemer met potentie op te laten vallen. Na afloop van de Talentdag worden sporters gematcht met coaches, gebaseerd op hun interesses en de observaties van de coaches. Wist je dat ongeveer 30% van de Paralympische ploeg bestaat uit sporters die ooit zijn ontdekt tijdens een Paralympische Talentdag? Denk hierbij onder andere aan wielrenner Tristan Bangma en rolstoelbasketbalster Bo Kramer. Enkele sporters waren tijdens de Paralympische Talentdag ook aanwezig op Papendal.
Matt Solomon, Strength & Conditioning Coach en Sport Scientist op Papendal, was ook aanwezig op de Paralympische Talentdag. Hij begeleidt sporters van rolstoelbasketbal, paraskiën, parasnowboarden en paratafeltennis. “Elke sporter krijgt een programma die het best bij hem of haar past. Dit betekent dat de oefenstof, series, herhalingen of gewicht verschilt per sporter. Bij Paralympische sporters kijken we naar wat er mogelijk is. Vooral met wat kleine aanpassingen zijn er veel mogelijkheden.” Paralympische sporters kunnen opmerkelijke prestaties met sommige lichaamsonderdelen leveren, maar het is ook belangrijk om de zwakkere onderdelen te trainen. Hierdoor voorkomen ze blessures en kunnen ze hun belastbaarheid en inzetbaarheid zo hoog mogelijk krijgen.
Elke paralympische sporter is anders en daardoor is het belangrijk dat de sporters zelf ook inbreng hebben tijdens de trainingen. “Atleten kennen hun lichaam beter dan ik als coach. Ik breng inhoudelijk kennis over trainingsplannen en doelen. Samen maken we programma’s waarbij de sporter zelf veel inbreng heeft. Het doel van deze geïndividualiseerde programma’s is om hun fysieke prestaties optimaal voor te bereiden.”
Paralympische sporters ervaren verschillende uitdagingen vertelt Matt. “Op fysiek vlak moeten sporters bedenken hoe ze een oefenging gaan doen. In de krachtruimte moet een sporter vaak aanpassingen maken en dat vraagt tijd, kracht en energie. Daarnaast zijn er ook mentale uitdagingen. Sporters moeten zich op hun gemak voelen en een veilige omgeving hebben om fouten te kunnen maken en daarvan te leren. Een fijne sfeer zorgt ervoor dat sporters optimaal kunnen trainen en het beste uit zichzelf kunnen halen. En daar streven wij natuurlijk naar #OpPapendal.“ Matt heeft veel lessen geleerd van Paralympische sporters. “Het is vanzelfsprekend dat ze zeer gedreven zijn en dat ze een enorm hoog doorzettingsvermogen hebben. De belangrijkste les voor mij is dat met wat (kleine) aanpassingen en een topmentaliteit erg veel mogelijk is, ondanks de tegenslagen die de sporters in hun leven ervaren.’’
WK parawielrennen
Grand Slam judo
EK handbal (v)