Papendal sportprestaties in maart

04/04/2024

Na een maand vol sportprestaties in februari, kunnen we nu vol trots terugkijken op de mooie successen van onze Papendallers in maart. Onze topsporters hebben wederom mooie prestaties neergezet. Hierbij de hoogtepunten van afgelopen maand!

Winst voor Kimberley Bos
Kimberley Bos, afkomstig uit Ede, wist in maart voor de tweede keer in haar carrière de wereldbeker skeleton te veroveren. In het seizoen van 2021/2022 was Kimberley ook al de beste van de wereld. Bij de laatste wedstrijd van dit skeletonseizoen werd Kimberley derde en dat was voldoende om de leiding in het algemeen klassement te behouden. Wederom een hele knappe prestatie!

Paralympisch succes in Rio de Janeiro
In Rio de Janeiro vond het Paralympisch WK wielrennen op de baan plaats, waar onze Nederlandse wielrensters/wielrenners schitterden. Aniek van den Aarssen uit Dreumel sleepte maar liefst vier medailles binnen, waaronder zilver op de omnium in de C3-klasse. Daarnaast heeft ze drie bronzen medailles veroverd op de 500 meter tijdrit, de individual pursuit en scratch in de C3-klasse. Ook Caroline Groot wist te schitteren door goud te veroveren op de tijdrit van 500 meter in de C5-klasse.

De indrukwekkende prestatie van Tristan Bangma en zijn piloot Patrick Bos mag natuurlijk ook niet ontbreken. In Rio reden zij een wereldrecord op hun favoriete onderdeel, de achtervolging. Met een gemiddelde snelheid van 60,4 kilometer per uur op de 4.000 meter verbraken ze hun eigen wereldrecord, dat ze eerder vestigden op het WK in Glasgow.

Wereldbekers para-alpineskiën
In de laatste wereldbekers van het para-alpineskiën zijn er veel medailles gewonnen door onze paraskiërs. Niels de Langen behaalde de tweede plek op de sitting giant slalom en won zo een zilveren medaille. Jeroen Kampschreur had ook veel succes op de wereldbekers. Hij won goud en zilver op de sitting giant slalom en een bronzen medaille op de sitting slalom.

Als klap op de vuurpijl heeft Jeroen het eindklassement van de FIS Para Alpine Ski World Cup gewonnen. Daarmee won Jeroen voor het eerst de ‘big crystal globe’, de prijs voor de winnaar van het eindklassement. Ook pakte Jeroen de eindzege over alle reuzenslaloms van het afgelopen seizoen, werd hij tweede op de slalom en tot slot derde op de Super G en afdaling. Niels De Langen werd achter Jeroen derde op de slalom.

Grand Slam Judo: medailles in Tashkent en Tbilisi
Op het Grand Slam Judo in zowel Tashkent als Tbilisi waren de Nederlandse judoka’s in topvorm. Margit de Voogd veroverde haar eerste Grand Slam medaille (brons) in Tashkent. Ze won van drie judoka’s uit de top twintig van de wereld. Een hele knappe prestatie.

Van 22 tot en met 24 maart vond de Grand Slam Judo plaats in Tbilisi. In dit weekend zijn er vier medailles gewonnen door de TeamNL judoka’s. Tornike Tsjakadoea (-60 kg) nam het in de strijd om brons op tegen een Fransman. Tornike wist tegen hem al snel het brons binnen te slepen. Sanne van Dijke (-70 kg) moest het in de finale opnemen tegen de nummer twee van de wereld. Zij ging er met de winst van door en Sanne won een zilveren medaille. In de -63 kg categorie stond Joanne van Lieshout op het podium. Na brons in Baku, goud in Oostenrijk en brons in Georgië, komt daar een bronzen medaille bij in Tbilisi. In de slotseconden van de partij om het brons wist Joanne de winst naar haar toe te trekken. Tot slot won Guusje Steenhuis (-78 kg) zilver op de slotdag van de Grand Slam in Tbilisi!

WK Atletiek Glasgow: maar liefst 5 medailles!
Het WK Atletiek in Glasgow bracht ook succes voor Nederland. Te beginnen met Sofie Dokter. Zij veroverde brons op de vijfkamp. De unieke dubbelslag was op de tweede dag van het WK op de 400 meter. Femke Bol finishte na 49.17 seconden als eerste, daarna kwam Lieke Klaver over de finish met een tijd van 50.16 seconden.

Lieke Klaver, Cathelijn Peeters, Lisanne de Witte en Femke Bol liepen de 4×400 meter estafette. Vanaf het begin lagen ze al aan kop. Femke Bol maakte het af in de eindsprint. Dat betekende een gouden medaille voor de dames. Liemarvin Bonevacia, Ramsey Angela, Terrence Agard en Tony van Diepen liepen daarvoor naar het brons op de 4×400 meter.

Maart was een maand met veel overwinningen voor onze Papendallers! Op naar april!