Boek nu!

Kom overnachten tussen de sporters!

Papendal logo diapositief

Oud-schaatscoach Gerard Kemkers

Terug
Nederlands meest succesvolle schaatscoach

Gerard Kemkers, geboren op 8 maart 1967, is een Nederlandse oud-schaatser en schaatscoach. Als sporter bereikte hij zijn hoogtepunt in 1988 toen hij brons won op de 5.000 meter tijdens de Olympische Spelen in Calgary. De meeste mensen kennen Gerard Kemkers echter vooral als coach. Nadat hij zijn opleiding voor Lichamelijke Opvoeding had afgerond vertrok hij naar Amerika om daar het schaatsen weer op te pakken, nu naast de baan: als coach. Gerard is ruim vier jaar Nationaal en Olympisch hoofdcoach geweest bij de Amerikaanse Schaatsbond.

Gerard Kemkers
Gerard Kemkers
Gerard Kemkers

In 1999 maakte Gerard de overstap naar Nederland en werd hij bondscoach bij de KNSB. In 2002 startte hij als coach bij een nieuwe schaatsploeg TVM. Met topschaatsers als Jochem Uytdehaage en Carl Verheijen boekte hij veel succes. Vanaf 2005 wist hij nieuwe talenten als Sven Kramer, Ireen Wüst en Koen Verweij naar een hoger niveau te brengen.

In 2006 werd Gerard benoemd tot Coach van het Jaar als eerbetoon voor zijn bijzondere prestaties. Wat hij toen nog niet wist is dat hij nog vier gouden Olympische medailles zou winnen. Zo won talent Sven Kramer tijdens de Olympische Winterspelen in 2010 met goud op de 5.000 meter. En ook Ireen Wüst wist een gouden medaille op de 1.500 meter te behalen. Die spelen had hij echter nóg een gouden medaille verwacht, namelijk op de 10 kilometer. Sven werd tot overmaat van ramp gediskwalificeerd. Gerard stuurde hem de verkeerde bocht in. Maar Gerard wist zich opnieuw te bewijzen als topcoach toen hij in 2014 opnieuw met Sven en Ireen goud pakte. Toen TVM na de Olympische Spelen besloot als ploeg niet verder te gaan, stopte Kemkers als schaatscoach.

Op dit moment is Gerard performance manager van Topsportzorgcentrum bij FC Groningen. Hij houdt zich bezig met het opzetten van een Performance Centre dat wordt ingezet om de jeugdteams van FC Groningen op te leiden. En te ontwikkelen. Men verwacht dat dit project in 2018 gerealiseerd is. Aan het topsportcentrum zal ook een zorgcentrum verbonden zijn. Op langer termijn is het de bedoeling dat ook andere atleten gebruik kunnen maken van het topsportcentrum.

Als coach wordt Gerard Kemkers gekenmerkt door zijn passie en gedrevenheid. Dit zal je ook merken tijdens zijn presentatie. Gerard is een ambitieuze man met een gedreven karakter. Hij kan je alles vertellen over coaching en leiderschap. Teamwork en motivatie zijn daarbij belangrijke kernbegrippen.

Aanvraagformulier sportsprekers
Bezig met versturen

Benieuwd hoe we omgaan met je gegevens? Lees dan onze Privacyverklaring.

Road to TokyoVergaderen met een Japans tintje?

Ga voor de volledige Japanse beleving tijdens jouw bijeenkomst #OpPapendal. Want ook jij kan winnen #OpPapendal met jouw bijeenkomst in Tokyo stijl.

Lees meer