Boek nu!
pijtje

Kom overnachten tussen de sporters!

Papendal logo diapositief

Oud-schaatscoach Gerard Kemkers

Nederlands meest succesvolle schaatscoach

Als schaatser bereikte Gerard zijn hoogtepunt in 1988 toen hij brons won op de 5.000 meter tijdens de Olympische Spelen in Calgary. Maar de meeste mensen kennen Gerard vooral als coach.

Nadat hij zijn opleiding voor Lichamelijke Opvoeding had afgerond vertrok hij naar Amerika waar hij als bondscoach van de Amerikaanse schaatsploeg ging werken. In 1998 maakte Gerard de overstap naar Nederland en werd hij bondscoach bij de KNSB. In 2002 startte hij samen met TVM verzekeringen een nieuwe schaatsploeg TVM. Met topschaatsers als Jochem Uytdehaage en Carl Verheijen boekte hij veel succes. Vanaf 2005 wist hij nieuwe talenten als Sven Kramer, Ireen Wüst en Koen Verweij naar een hoger niveau te brengen.

Sportspreker Gerard Kemkers #OpPapendal
Sportspreker Gerard Kemkers #OpPapendal
Sportspreker Gerard Kemkers #OpPapendal

In 2006 en 2013 werd Gerard benoemd tot nationaal Coach van het Jaar als eerbetoon voor zijn bijzondere prestaties. Wat hij toen nog niet wist is dat hij nog vier gouden Olympische medailles zou winnen. Zo won talent Sven Kramer tijdens de Olympische Winterspelen in 2010 goud op de 5.000 meter en won Ireen Wüst een gouden medaille op de 1.500 meter. Die spelen had hij echter nóg een gouden medaille verwacht, namelijk op de 10 kilometer. Sven werd tot overmaat van ramp gediskwalificeerd als gevolg van een coachinterventie, die totaal verkeerd uitpakte. Maar Gerard wist zich opnieuw te bewijzen als topcoach toen hij in 2014 opnieuw met Sven en Ireen goud behaalde tijdens de Winterspelen in Socchi. Het waren tevens de laatste Olympische Spelen van Gerard. Hij wilde op zoek naar nieuwe uitdagingen.

Na zijn afscheid en een bekroning met een koninklijke onderscheiding voor zijn carrière als topcoach, ging Gerard aan de slag bij FC Groningen. Na een inspirerende periode kwam hij tot het besef dat presteren (in de eredivisie) en talentontwikkeling (bij de opleiding) twee werelden zijn die je zou moeten scheiden. “Topsport gaat om presteren, er alles aan doen om te winnen. Bij opleiden hoort dat je fouten maakt, risico’s neemt, de tijd neemt om jezelf goed en breed te ontwikkelen, zonder dat je voortdurend geleid wordt door een wedstrijdprogramma. Om winnaars naar de prestatieomgeving te brengen, moet je een eigen ontwikkelomgeving inrichten.”

In 2018 kwam er een einde aan de samenwerking met FC Groningen. Samen met Infestos startte Gerard het initiatief TalentNED. Hier komt zijn nieuwe passie maximaal aan bod: talentontwikkeling.

Als coach wordt Gerard Kemkers gekenmerkt door zijn passie en gedrevenheid. Dit komt terug tijdens zijn presentatie. Gerard is een ambitieuze man met een gedreven karakter. Hij kan je alles vertellen over coaching en leiderschap. Teamwork, talentontwikkeling en tegenslagen zijn daarbij belangrijke kernbegrippen.

Aanvraagformulier sportsprekers
Bezig met versturen

Benieuwd hoe we omgaan met je gegevens? Lees dan onze Privacyverklaring.