Boek nu!
pijtje

Kom overnachten tussen de sporters!

Papendal logo diapositief

Wat is een symposium?

16/05/2024

Een symposium, een moeilijk woord en je hoort het ook niet vaak. Een symposium is een bepaalde vorm van een zakelijke bijeenkomst. Een symposium is vergelijkbaar met een conferentie en een congres. Er zijn een aantal overeenkomsten, maar voornamelijk toch verschillen. De gemeenschappelijke noemer is de zakelijke focus, maar het speelveld en de regels verschillen. Wil je meer weten over symposia en hoe deze in elkaar steken? Ga er goed voor zitten en lees vooral verder want onze accountmanager Lisanne van Dijk vertelt je er graag meer over!

Wat is een symposium?

Wat is een symposium nu eigenlijk? Een symposium wordt georganiseerd met een wetenschappelijk doeleinde. Wetenschap is natuurlijk erg breed, maar dat is deze term eigenlijk ook. De wetenschappelijke bijeenkomsten kunnen namelijk over van alles gaan. Denk natuurlijk aan sport en de toekomst daarvan, maar bijvoorbeeld ook de verschillende soorten techniek zoals maritieme of autotechniek. Een symposium biedt een podium vergelijkbaar met een kampioenschap, waar de meest recente onderzoeken en doorbraken gepresenteerd worden. Denk aan een nieuwe ontwikkeling binnen het hardlopen, waar nieuwe strategieën onthuld, geanalyseerd en bediscussieerd worden, allemaal in het streven naar wetenschappelijke excellentie.

Hoe maak je en symposium concept?

Het organiseren van een symposium kun je in een draaiboek doen. Bepaal ten eerste je doelgroep en je doelstelling. Wat wil je precies bereiken met je evenement? Wie heb je nodig om deze doelstelling te halen? Klinkt net als topsport, vind je niet? Welk onderwerp dat bij jouw doelgroep speelt wil je aanspreken? Door dit duidelijk en precies in kaart te brengen, wordt jouw symposium een werkelijke topsport prestatie. Vul je draaiboek vervolgens verder aan met het programma van jouw symposium. Wie komen er spreken? Wat wil je dat zij vertellen? Waar moet het plaatsvinden? Dit zijn voorbeelden van vragen die je in je draaiboek beantwoordt wilt hebben.

Hoe kun je een symposium organiseren?

Heb je je draaiboek eenmaal duidelijk? Het organiseren van een symposium is vergelijkbaar met de lange, intensieve voorbereiding op een belangrijke wedstrijd. Verkijk je daar vooral niet op. Begin met een locatie waar je genoeg genodigden kunt ontvangen. De locatie moet ook een goede audio ondersteuning kunnen faciliteren voor de spreker om zich verstaanbaar te maken. Wil je gebruikmaken van catering? Wil je voor en na jouw evenement een hapje en drankje bieden, dan heb je wel een locatie nodig die daarin kan voorzien. Als je eenmaal je draaiboek en locatie voor elkaar hebt, kun je het evenement gaan promoten. Probeer hier je beschreven doelgroep aan te spreken en zich in te laten schrijven voor jouw symposium. Door zorgvuldig je publiek te selecteren en uit te nodigen, zorg je voor een vol stadion, klaar om deel te nemen aan de uitwisseling van kennis en inspiratie.

Een symposium kan ook online!

Symposia kun je ook online organiseren. Al helemaal met de moderne technieken van vandaag de dag. Zo kun je deze ook hybride aanbieden aan jouw doelgroep. Komt jouw doelgroep bijvoorbeeld vanuit het hele land of zelfs het buitenland? Dan is het misschien wel aantrekkelijk om dit aan te bieden. Een online symposium is natuurlijk een stuk simpeler om te organiseren. Zorg dat je een platform kiest waar genoeg mensen kunnen inloggen en dat de audio goed geregeld is. De essentie van je strategie blijft ongewijzigd, maar het speelveld is uitgebreid, waardoor je kennis en inspiratie kunt delen zonder fysieke grenzen.

Organiseer een symposium #OpPapendal

#OpPapendal hebben wij een omgeving die topsport ademt. TeamNL is overal terug te zien in elke vorm die je kan bedenken. Verleden, heden en toekomst. Wij hebben twee ruime zalen waarin evenementen van verschillende formaten georganiseerd kunnen worden, maar ook ruim 28 break-out rooms. Zo hebben wij de Athenezaal. De Athene zaal is in vieren op te delen voor kleinschalige bijeenkomsten, maar ook in zijn geheel te gebruiken voor een groter publiek. Deze zaal heeft alle voorzieningen die een evenement nodig heeft. Audio, licht en stoelen en/of statafels zijn een aantal voorbeelden. Wilt u een connectie maken met topsport? Dan is dat zeker mogelijk. Oud-topsporters komen vaak spreken bij evenementen die op onze locatie georganiseerd worden. Zo ga je #OpPapendal voor je eigen gouden medaille met jouw evenement.

vrouwelijke sporter header
Uitgelicht

Menstruatie nog steeds taboe in (top)sport

54 minuten geleden

handbal
Uitgelicht

Papendal sportprestaties in april

4 weken geleden

paralympische talentdag testen en meten
Uitgelicht

Paralympische Talentdag op Papendal

1 maand geleden