Boek nu!
pijtje

Kom overnachten tussen de sporters!

Papendal logo diapositief

Terugblik op een succesvolle sportzomer

07/09/2023
Unieke sportmomenten

Een jaar voor de Olympische en Paralympische Spelen in Parijs. Een sportzomer vol Europese- en Wereldkampioenschappen waar ook tickets voor de Spelen behaald konden worden. We zijn enorm trots op de prestaties van alle Papendal atleten. We blikken samen met jou terug op een aantal unieke sportmomenten.

Wereldkampioenschappen
Allereerst nemen we je even mee naar het WK wielersport waar de UCI een groot toernooi heeft georganiseerd. In het Schotse Glasgow werden in meerdere wielerdisciplines gestreden om de regenboogtruien, met als hoogtepunten het baanwielrennen (met o.a. medailles voor Harrie Lavreysen, Jeffrey Hoogland, Roy van den Berg, Maike van der Duin, Yoeri Havik en Jan Willem van Schip), BMX (zilver voor Laura Smulders) en Para-cycling (maar liefst 13 medailles in totaal!).

Maar er was meer…
De Nederlandse atleten hebben een historische prestatie neergezet op het WK atletiek in Boedapest. Met vijf medailles eindigt Nederland op een achtste plek op de medaillespiegel. Twee keer goud (Femke Bol, Estafette vrouwen), één keer zilver (Sifan Hassan) en tweemaal brons (Anouk Vetter en Sifan Hassan). Hiermee gaat dit WK de boeken in als het succesvolste toernooi ooit voor TeamNL.

De waterpolodames hebben in een zinderende finale Spanje na strafworpen verslagen. Het is na 1991 de tweede wereldtitel voor de Nederlandse waterpolodames.

Europese Kampioenschappen
Voor het eerst een Europese Para-kampioenschap in Nederland, in Rotterdam! Met meer dan tien verschillende sporten was dit een zeer succesvolle editie. Met een prachtige gouden prestatie voor de Rolstoelbasketbaldames. Eerder dit jaar werden de dames ook al wereldkampioen in Dubai. De Rolstoelbasketbalheren wonnen een bronzen medaille. Ook de selectie van Para-cycling heeft mooie resultaten laten zien. Van het WK in Glasgow gelijk door naar het EK Para-cycling in Rotterdam met maar liefst zeven gouden medailles, acht keer zilver en vier keer brons.

De Nederlandse hockeysters zijn voor de twaalfde keer Europees kampioen geworden. In de finale van het EK in Mönchengladbach was Oranje met 3-1 te sterk voor België. Ook de Nederlandse hockeymannen zijn Europees kampioen geworden. In de finale werd Engeland met 2-1 verslagen. Naast de titel levert deze zege de teams ook een startbewijs op voor de Olympische Spelen.

Na de UCI BMX Racing World Cup op Papendal hebben de BMX’ers een mooie prestatie neergezet op de EK BMX in Frankrijk. Met een gouden plak voor Niek Kimmann en een bronzen medaille voor Merel Smulders. Op zondag stond de time trial op het programma waar TeamNL een gouden (mannen) en bronzen (vrouwen) medaille hebben behaald.

En dan nog niet te vergeten…
De TeamNL Volleybaldames hebben hun EK afgesloten met een bronzen medaille. In de ‘troostfinale’ werd Italië – de nummer vier van de wereld – in drie sets verslagen. Het is de eerste medaille na de zilveren medaille op het EK van 2017. Het is in totaal de zevende EK-medaille van Nederland ooit.

De Europese Spelen zijn voor de sporters een belangrijke tussenstap op weg naar de Olympische Spelen. Voor veel van de sporten geldt het als olympisch kwalificatietoernooi. Met groot succes voor Tristan Tullen. De schermbond heeft sinds dit jaar een programma op Papendal en behaalde een gouden medaille op de Europese Spelen. Daarnaast zijn we bij het Badminton er in geslaagd om twee medailles te winnen (zilver voor Debora Jille en Cheryl Seinen en goud voor Selena Piek en Robin Taling). Ook het mixed team judo behaalde een bronzen medaille.

Talenten
Op Papendal trainen veel talenten die dagelijks hard trainen om de top te bereiken. Om ervaring op te doen. Om beter te worden. En uiteindelijk om te presteren. De Volleybalmeiden U17 kunnen enorm trots zijn op een bronzen medaille op het Europees Jeugd Olympisch Festival. Daarnaast zijn er maar liefst 11 medailles behaald tijdens het EK Baanwielrennen Junioren. Op de EK atletiek U23 een gouden medaille voor N’ketia Seedo, twee keer zilver voor Raphael Boujou en één zilveren medaille voor Sophie Dokter.

Een mooie zomer met mooie prestaties waar we als Papendal echt trots op zijn. En we zijn nog lang niet klaar want de komende maanden komen er nog mooie en belangrijke toernooien aan. Op naar Parijs!

vrouwelijke sporter header
Uitgelicht

Menstruatie nog steeds taboe in (top)sport

1 dag geleden

blog 3
Uitgelicht

Wat is een symposium?

2 weken geleden

handbal
Uitgelicht

Papendal sportprestaties in april

4 weken geleden