Boek nu!
pijtje

Kom overnachten tussen de sporters!

Papendal logo diapositief

TeamNL Paralympische Talentdag

15/02/2024

Ben jij tussen de 12 en 35 jaar oud, sportief, gemotiveerd en heb je een lichamelijk, visuele en/of licht verstandelijke handicap? Dan ben jij wellicht de talentvolle sporter die we zoeken. Meld je aan via de pre-registratie en ontdek of jij kunt deelnemen aan de Paralympische Talentdag.

Wat is de Paralympische Talentdag?

Op zondag 21 april 2024 organiseert NOC*NSF in samenwerking met sportbonden de veertiende editie van de Paralympische Talentdag op Papendal. Deze dag biedt een unieke gelegenheid om te ontdekken of jij het talent bezit om de top te bereiken. Bekijk hier de sporten waar we talent voor zoeken via de Paralympische Talentdag.

Hoe ziet de Paralympische Talentdag eruit?
De talentdag begint met een gezamenlijke opening met welkomstwoorden en een introductie. Daarna volgt iedere deelnemer een persoonlijk dagprogramma met vier rondes. Elke ronde bestaat uit sportieve clinics en/of interactieve presentaties. Denk bij sportieve clinics aan sporten als rolstoelbasketbal, wielrennen of tafeltennis. Bij interactieve presentaties moet je eerder denken aan zwemmen of snowboarden (er is geen zwembad op Papendal en ook geen sneeuwhelling).

Persoonlijk dagprogramma
Het persoonlijk dagprogramma wordt vooraf voor jou samengesteld door een aantal experts. Er wordt hierbij gekeken naar o.a. jouw leeftijd, sportachtergrond, type handicap/classificatie en eigen interesses/voorkeuren. Vaak wordt een deelnemer ingedeeld bij sporten die iemand al kent of die iemand zelf heeft aangegeven, soms ook bij nieuwe of verrassende sporten. In dat geval denken de experts dat je mogelijk kansrijk kunt zijn in die sport en het zeker de moeite waard is om te verkennen of je hier plezier aan beleeft.

Er zijn op de Paralympische Talentdag meerdere experts aanwezig die jou zo goed mogelijk gaan helpen om de rondes uit te voeren en jou van advies te voorzien. Dit zijn de medewerkers van TeamNL, coaches, wetenschappers en classifiers. Zij zijn er om al jouw vragen over paralympische topsport te beantwoorden. Ook is er een ‘ouderbijeenkomst’ voor meereizende ouders, verzorgers of begeleiders. Hierin vertelt een TeamNL-atleet mét diens ouder meer over het leven als topsporter. Uiteraard is er ook hier ruim de mogelijkheid voor het stellen van vragen.

Wat verwachten we van jou als deelnemer?
We gaan ervan uit dat je als deelnemer beschikt over:

  • Intrinsieke motivatie: passie voor sport en een sterke drive om jezelf te verbeteren.
  • Bereidheid om naar Papendal te komen: het evenement vindt plaats op het inspirerende sportcentrum Papendal.
  • Basis sport- en beweegniveau: een solide basis in sport en beweging, binnen de mogelijkheden van jouw handicap, zodat je het maximale uit de Paralympische Talentdag kunt halen.
Globaal programma 21 april 2024
  • 09.00-10.00 uur Binnenkomst en introductie
  • 10.00-10.50 uur Ronde 1
  • 11.00-11.50 uur Ronde 2
  • 12.00-12.50 uur Lunchpauze
  • 13.00-13.50 uur Ronde 3
  • 14.00-14.50 uur Ronde 4
  • 15.00-15.30 uur Afronding en huiswaarts
Pre-registratie

Jezelf aanmelden voor de Paralympische Talentdag werkt via een pre-registratie. De uitgebreide pre-registratie geeft de organisatie informatie over jouw handicap, classificatie, voorkeuren, leeftijd en andere informatie. Op basis van deze gegevens kan je vervolgens een uitnodiging krijgen die specifiek op jou is afgestemd. Helaas kan het ook voorkomen dat we je niet uitnodigen, in dat geval verwijzen we je door naar andere passende sportmogelijkheden.

De pre-registratie sluit op zondag 24 maart. We laten je uiterlijk in de week van 1 april via een e-mail weten of je daadwerkelijk kunt deelnemen aan de komende Paralympische Talentdag.

Pre-registreer je hier

Hoe dan verder?

Na afloop van de talentdag kan er een topsportmatch worden gemaakt tussen de sporter en de coach. Aan de ene kant wordt gekeken in welke sporten de deelnemer het meeste plezier heeft beleefd. Aan de andere kant worden de observaties van de coach uitgevraagd: welke sporters zou jij nog een keer willen uitnodigen in jouw talentengroep, opleidings- of topsportprogramma? Deze informatie wordt aan elkaar gekoppeld, waarna de sporter en coach samen verder aan zet zijn. Helaas komt het ook voor dat er geen passende topsportmatch is te maken. In dat geval verwijzen we je door naar andere passende sportmogelijkheden.

Wist je dat ongeveer 30% van de Paralympische ploeg bestaat uit sporters die ooit op een Paralympische talentdag zijn ontdekt?

Dat gaat van wielrenner Tristan Bangma tot rolstoelbasketbalster Bo Kramer en van boccia speler Marco Dekker tot de broers van de Kreeke uit het goalball team.

TeamNLhuis4_5 robkemps
Uitgelicht

Rob Kemps host TeamNL Huis in Parijs

2 weken geleden

65031801_BSR_AGENCY (1) min
Uitgelicht

Papendal sportprestaties in maart

2 weken geleden

2024 04 02 Princess Margriet of the Netherlands
Uitgelicht

Prinses Margriet bezoekt paralympische sporters TeamNL op Papendal

2 weken geleden