Kom overnachten tussen de sporters!

Papendal logo diapositief

Papendal sportprestaties in april

02/05/2024

In april hebben onze Papendallers fantastische successen behaald op toernooien. Van het winnen van medailles op een EK en WK tot het veiligstellen van belangrijke tickets voor de Olympische Spelen in Parijs. April was een maand met mooie prestaties en hoogtepunten. Benieuwd welke medailles er zijn gewonnen en wie er naar Parijs mogen? Lees snel verder!

Medailles op het EK Badminton
Het EK Badminton vond plaats van 8 t/m 14 april in Saarbrücken (Duitsland). De gemengd dubbelspelduo’s Selena Piek & Robin Tabeling en Deborah Jille & Cheryl Seinen wisten een bronzen medaille te behalen op dit toernooi. Helaas werden beiden duo’s uitgeschakeld in de halve finales. Deborah en Cheryl kwamen in de eerste set nog goed mee met de tegenstander (Frans koppel), maar na de 15-15 tussenstand wisten ze geen punten meer te scoren. In de tweede set werd het een walk-over. Het duel had daarnaast een extra lading voor Cheryl. Het was haar laatste wedstrijd als professioneel badmintonster.

Badmintonners Robin Tabeling en Selena Piek hebben zich tijdens het EK gekwalificeerd voor de Olympische Spelen 2024 in Parijs deze zomer. Door het bereiken van de halve finale van het gemengd dubbel en door het verlies van de concurrentie op de Aziatische kampioenschappen was het duidelijk voor het duo.

Nog meer olympische tickets
De handbalsters hebben zich voor de derde keer op rij geplaatst voor de Olympische Spelen. Op het olympisch kwalificatietoernooi in Spanje boekten de handbaldames een tweede overwinning op Tsjechië. Door die overwinning en de nederlaag van Argentinië, was Nederland zeker van een plek bij de eerste twee. En dat betekent een ticket naar Parijs!

Naast de rolstoelbasketbal vrouwen, gaan ook de rolstoelbasketbal mannen naar de Olympische Spelen. Bij het paralympisch kwalificatietoernooi was Nederland in de beslissende wedstrijd te sterk voor Colombia. Het is inmiddels de tiende keer dat de mannen naar de Spelen gaan. Drie jaar geleden waren de mannen er in Tokio niet bij, maar gelukkig is het ze dit jaar weer gelukt!

Tristan Tulen, schermer, wist de allerlaatste kans te pakken om naar de Olympische Spelen te gaan. Op het olympisch kwalificatietoernooi in Luxemburg moest het gebeuren. Een toernooi met 31 deelnemers, waar alleen de winnaar een olympisch ticket verdiende. Veel spanning en druk als favoriet voor de winst, maar Tristan is het gelukt! In de finale won hij met 15-6 van de Portugees Miguel Frazao, waar hij vorige maand in Boedapest van had verloren.

EK Judo medailles
Van 25 tot en met 28 april vond het EK judo plaats in Zagreb (Kroatië). Joanne van Lieshout behaalde op haar eerste EK-finale een zilveren medaille. Een knappe prestatie voor de pas 21-jarige judoka. Frank de Wit wist ook de finale te behalen door in de halve finale regerend kampioen Vedat Albayrak uit Turkije uit te schakelen. Helaas was zijn tegenstander in de finale te sterk, maar zijn eerste EK-medaille pakt niemand van hem af. Michael Korrel, Europees kampioen van 2022, won een bronzen medaille in de klasse tot 100kg. Hij wist de nummer twee van de wereld, Zelim Kotsoiev uit Azerbeidzjan, te verslaan.

Twee keer goud voor Niek Kimmann en zilver voor Manon Veenstra
Op 27 en 28 april vond de UCI BMX Racing World Cup plaats in het Amerikaanse Tulsa. Niek wist zowel op zaterdag als op zondag eerste te worden en dat is natuurlijk een knappe prestatie! Inmiddels heeft Niek 15 wereldzeges behaald in zijn loopbaan. Ook Manon wist een medaille te behalen in Tulsa. Op zaterdag eindigde zij op de tweede plek.