Boek nu!
pijtje

Kom overnachten tussen de sporters!

Papendal logo diapositief

Succesverhaal: Onderwijs op maat #OpPapendal

14/03/2017
Topsport en studie: inzet en flexibiliteit!

Topsport bedrijven en een studie volgen. Dat is geen vanzelfsprekende combinatie! Het vraagt veel inzet en flexibiliteit van zowel de topsporter als de onderwijsinstelling. We werken dan ook met diverse onderwijsinstellingen samen. Om het onderwijsprogramma zoveel mogelijk op het topsportprogramma af te kunnen stemmen en om regelingen voor topsporters mogelijk te maken. De topsport maatwerkopleidingen van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) en RijnIJssel #OpPapendal, zijn een mooi resultaat van een intensieve en jarenlange samenwerking. Van enorme toegevoegde waarde en onmisbaar voor de topsporters die een opleiding volgen in een topsportklas #OpPapendal. 

In 2011 startte de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen met de eerste topsportklas in het Sport- en Onderwijsgebouw #OpPapendal; fysiotherapie. Met een lesrooster dat is aangepast aan een trainingsprogramma met twee trainingen per dag. En met e-learning zodat lesstof ook in eigen tijd en gedurende afwezigheid bestudeerd kan worden. Topsporters met een NOC*NSF topsportstatus kunnen zo in 4 tot 6 jaar een opleiding fysiotherapie afronden. Doordat een groot deel van de lessen #OpPapendal plaatsvindt profiteren onze CTO-topsporters van een afname in reistijd. En dat betekent meer tijd voor training, studie en herstel.

Inmiddels hebben de eerste topsporters het fysiotherapiediploma in vierenhalf – vijf jaar behaald. Stuk voor stuk met goede beoordelingen. Een mooi resultaat!

Masterplan Papendal
Medische begeleiding CTO Papendal
Onderwijsbegeleiding op CTO Papendal

Sport, Gezondheid Management en CIOS

Naast de topsportklas fysiotherapie draait er sinds het schooljaar 2014-2015 ook een topsportklas Sport, Gezondheid en Management (SGM, vanaf september 2017 Sportkunde) #OpPapendal. Een schooljaar later heeft RijnIJssel de CIOS talentenklas aan het aanbod toegevoegd.

Voor sommige topsporters is het bijna niet mogelijk om een reguliere opleiding in een reguliere klas te volgen. Denk dan bijvoorbeeld aan de wintersportprogramma’s waarvan de topsporters in het winterseizoen in het buitenland trainen. Vooral voor hen zijn de maatwerkopleidingen een goede keuze. We hopen dan ook dat het aanbod in de toekomst nog uitgebreid kan worden.

Beter dan dit wordt het niet

Jochem Schellens, Directeur Sportcentrum Papendal: “We zijn heel blij met de topsport maatwerkopleidingen #OpPapendal. Het geeft topsporters de mogelijkheid om vlakbij hun trainingsfaciliteiten een goede opleiding te volgen. Afgestemd op hun trainingsprogramma. Daarnaast is er op deze opleidingen ook veel begrip voor de situatie van de topsporter. De onderwijsinstellingen steken veel geld in deze opleidingen en daar zijn we ze heel dankbaar voor. ”

Schutter Jelle Wind: “In de CIOS talentenklas van RijnIJssel kan ik gemakkelijker vrijstellingen krijgen voor trainingen en wedstrijden. Hierdoor heb ik minder volle schooldagen met minder fysieke belasting en kan ik mij beter focussen op mijn sport.”

Rolstoelbasketbalster Bo Kramer, vorig jaar nog actief op de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro, over de HAN fysiotherapie topsportklas:  “De topsportklas is voor mij dé ideale manier om topsport en studie te combineren. Ik kan al mijn trainingen volgen zonder een les op school te hoeven missen. Beter dan dit wordt het niet.”

TeamNLhuis4_5 robkemps
Uitgelicht

Rob Kemps host TeamNL Huis in Parijs

2 weken geleden

65031801_BSR_AGENCY (1) min
Uitgelicht

Papendal sportprestaties in maart

2 weken geleden

2024 04 02 Princess Margriet of the Netherlands
Uitgelicht

Prinses Margriet bezoekt paralympische sporters TeamNL op Papendal

2 weken geleden