Boek nu!
pijtje

Kom overnachten tussen de sporters!

Papendal logo diapositief

Olympisch kampioenen met overmacht naar goud op WK BMX 2021

22/08/2021

Op de 2021 UCI Wereldkampioenschappen pakken de kersverse olympisch kampioenen van het BMX met overmacht hun tweede gouden plak binnen een maand tijd. Bij de mannen wint thuisfavoriet Niek Kimmann. De Britse Bethany Schriever soleert in de finale naar de wereldtitel. Met deze overwinning is Kimmann de opvolger van Twan van Gendt, die in de halve finales wordt uitgeschakeld. Ook bij de vrouwen is er Nederlands succes. Judy Baauw wordt tweede, Laura Smulders eindigt als derde.

Naast het sportieve succes van het toernooi, met 216 atleten uit 33 landen, gaat het evenement ook de boeken in als het eerste sportevenement in de buitenlucht op Papendal met publiek, sinds mei 2019. In de aanloop naar het WK moest het programma nog omgegooid worden en het programma voor de Challenge riders (amateurs) worden afgelast. Ondanks dat is de organisatie heel dankbaar dat het van dit wereldkampioenschap heeft kunnen organiseren op Papendal, in samenwerking met TIG Sports en alle betrokken partners en sponsoren. Dankzij het Testen voor toegang protocol konden toch nog zo een 2.500 fans genieten van de beste BMX-ers van de wereld.

Jan Markink, gedeputeerde sport bij de Provincie Gelderland : “Het was een geslaagd WK met mooie sportieve prestaties van o.a. Niek Kimmann (elite), Judy Baauw (elite), Laura Smulders (elite) en Michelle Wissing (junioren) We hadden er graag een groot Gelders feest van willen maken, maar door corona ging dat niet. Ik ben blij dat de organisatie ondanks alle beperkingen een veilig eendaags evenement neer kon zetten. Voor ons eindigt het WK BMX echter niet vandaag. Op verschillende plekken in Gelderland worden pumptracks aangelegd, zoals in Rheden en Aalten. Met deze pumptracks laten we een mooie en zichtbare ‘legacy’ achter. Een ‘legacy’ waar kinderen en volwassen nog jaren fietsplezier aan beleven.

Kimmann zegt na afloop over zijn toernooi: “Het is gewoon heel vet dat je aan het starthek staat te wachten en je hoort Kimmann, Kimmann, Kimmann. Dat was vanochtend 9 uur, het eerste rondje, supervet. En elk rondje gaan ze steeds harder schreeuwen. Dat je dan ook wint dat is geweldig. Ik wist dat het kon, maar dat moet je dan altijd maar wel weer even doen. Om heel eerlijk te zijn, ik wist niet hoe goed ik zou zijn, na drie weken niks doen. En die drie weken waren redelijk hectisch, na olympisch goud. Ik was mentaal redelijk op. Maar toen ik woensdag avond hier kwam zag ik al die riders. Dan kom je weer in die race stemming. En ik dacht vandaag; Goh wat hou ik toch van dit spelletje. Ik vind het gewoon prachtig.”

“Als dit WK in een ander land was geweest had ik waarschijnlijk niet gestart, vlak na de spelen. Maar deze mensen die hier allemaal staan en meehelpen, ken ik van mijn 15de. En als olympisch kampioen voor ze starten is toch wel het minste wat je terug kunt doen. Winnen is dan wel de kers op de taart. Ik voelde wel druk, maar wilde ook genieten, met je gouden fiets, je gouden helm, voor je eigen publiek. Heel zuur dat de challenge-riders er niet bij konden zijn. Dan heb je nog een veel mooier evenement.”
“Alles bij elkaar, Nederland heeft sterk gereden en deze wereldtitel is heel speciaal. Begin van het jaar dacht ik, de twee grootste wedstrijden van m’n carrière. Ik ben 25 jaar, qua leeftijd op m’n piek. Dan denk je; dat kan een hele mooie maand worden maar kan ook helemaal niks worden. Het is een hele mooie maand geworden. Een wereldtitel had ik al, dus die olympisch titel betekent meer, maar om hier te winnen voor eigen mensen is heel bijzonder.”
Finale Olympische Spirit – Winnaars
Uitgelicht

Leerlingen in prijzen met technologische innovaties voor de Olympische en Paralympische Spelen

7 dagen geleden

66710055_BSR_AGENCY min
Uitgelicht

Papendal sportprestaties in mei

1 week geleden

vrouwelijke sporter header
Uitgelicht

Menstruatie nog steeds taboe in (top)sport

2 weken geleden

Bijbehorende tags

BMX