Boek nu!
pijtje

Kom overnachten tussen de sporters!

Papendal logo diapositief

Menstruatie nog steeds taboe in (top)sport

28/05/2024

Menstrueren en het mogelijke effect daarvan op sporten en wedstrijden of trainingen, is volgens een ruime meerderheid van sportende vrouwen nog steeds een taboe. Eén op de drie geeft aan dat menstruatie-angst haar focus verstoort tijdens een training of wedstrijd. Dat blijkt uit onderzoek van fabrikant Always van menstruatieproducten. NOC*NSF en Sportcentrum Papendal signaleren meer taboes en blinde vlekken en zijn gestart met een project voor vrouwelijke sporters.

Praten over je menstruatie is voor bijna driekwart van de sportende vrouwen een probleem. 55% van de sportsters maakt zich bezorgd over doorlekken tijdens een training of wedstrijd. Ruim de helft vindt dat de menstruatiecyclus en – behoeften niet worden erkend door de sportindustrie.

Onderzoeksresultaten die herkenbaar zijn voor prestatiemanager kennis, onderzoek en ontwikkeling Kamiel Maase van NOC*NSF: “Er is veel meer aandacht nodig voor de biologische én sporttechnische kenmerken van de vrouwelijke sporter; 90% van het bestaande wetenschappelijk onderzoek is gedaan onder de mannelijke populatie. Dat versterkt zichzelf omdat onderzoekers resultaten willen kunnen vergelijken met eerdere bevindingen.” Daardoor zijn er volgens hem ‘blinde vlekken’ ontstaan.

Als voorbeeld noemt hij borstblessures die vrouwen kunnen oplopen. Daarvan werd tot voor kort door velen gedacht dat die niet voorkwamen. Er bleek echter simpelweg geen registratiecode voor te bestaan, zoals die er wel is voor alle andere sportblessures.

Meer taboes dan alleen menstruatie
NOC*NSF is vorig jaar gestart met een project om de vrouwelijke sporter meer aandacht te geven en onderzoek te stimuleren. Dat gebeurt in samenwerking met Sportcentrum Papendal en het kenniscentrum Sport & Gyn. Doel is om vrouwen in de (top)sport op basis van gedegen kennis even goed te kunnen adviseren als hun mannelijke collega’s. Denk aan onderwerpen als borstgezondheid, specifieke blessures en bekkenbodem-gezondheid. Ook daar zijn nog veel taboes, signaleert Kamiel Maase: “In sommige sporten heeft een meerderheid van de jonge vrouwen last van ongewenst urineverlies. Dat is ontzettend vervelend. Ook blijkt uit een enquête onder vrouwen uit de topsportprogramma’s op Papendal dat zadelpijn als gevolg van de vele fietstrainingen echt een probleem is. Terwijl je dat met bijvoorbeeld andere zadels goed kunt voorkomen. We kunnen veel meer doen en er is veel meer bewustwording nodig, ook bij ons.”

Lees hier het volledige interview met Kamiel.

Finale Olympische Spirit – Winnaars
Uitgelicht

Leerlingen in prijzen met technologische innovaties voor de Olympische en Paralympische Spelen

2 weken geleden

66710055_BSR_AGENCY min
Uitgelicht

Papendal sportprestaties in mei

2 weken geleden

blog 3
Uitgelicht

Wat is een symposium?

1 maand geleden