Boek nu!
pijtje

Kom overnachten tussen de sporters!

Papendal logo diapositief

Introdans en volleybalsters TeamNL

01/12/2021
Unieke samenwerking brengt topdansers Introdans en volleybalsters TeamNL samen: ‘zelfde soort drive en commitment’

Wat gebeurt er als topsporters en topdansers een week lang met elkaar optrekken? Als ze elkaars trainingen volgen en de tijd nemen om met elkaar in gesprek te gaan over thema’s die beide carrières raken? De dansers van Introdans uit Arnhem en de Team22 volleybaldames van TeamNL kwamen van 25 tot 29 oktober samen tijdens het project ‘Artist & Sporter in Residence’. Ze werkten tijdens de week toe naar een videoclip ter ere van het 50-jarig bestaan van zowel Introdans als Papendal.

Artist & Sporter in Residence
Na eerdere samenwerkingen tussen Introdans en TeamNL stond dit najaar ‘Artist & Sporter in Residence’ op het programma. Een project waarbij de dansers van Introdans en de Team22 volleybaldames werden uitgedaagd om elkaars trainingen te volgen en kennis en ervaringen uit te wisselen. Uiteindelijk resulteerde de week in een videoclip waarvoor choreograaf Adriaan Luteijn de choreografie creëerde.

Overeenkomsten en verschillen
De week maakte duidelijk dat er veel overeenkomsten, maar ook veel verschillen zijn tussen de dansers en de sporters. Voorintholt: ‘’Dansers zitten heel erg in hun eigen wereldje. Ze zijn vooral met zichzelf bezig en willen allemaal de belangrijkste danser zijn met de meeste minuten en de mooiste solo. Binnen dit project werd duidelijk dat de volleybalvrouwen juist erg nadenken over hoe ze dit met elkaar doen. De dansers hebben geleerd dat je ook met elkaar naar één doel kunt werken. Daarnaast vond ik het fantastisch om te zien dat de kennismaking de eerste dag best ongemakkelijk was en dat de dansers en sporters na een week bijna vrienden waren geworden. Daaruit blijkt maar weer eens dat dans verbindt, dat zit in ons DNA. En voor de dansers was het heel interessant om in gesprek te gaan over bijvoorbeeld de verschillende fases in de carrière van een topsporter of topdanser. Dansers praten niet vaak over dat soort zaken. Wij vertellen ons verhaal door dans. De Gesprekken en verdiepingsbijeenkomsten waren daardoor voor de dansers heel spannend, maar ook erg waardevol.’’

Volleybalster Fleur Savelkoel heeft de week als bijzonder leerzaam ervaren: “Het was echt een topweek. Leuk om eens iets anders te doen dan alleen volleybal, maar vooral ook inspirerend om kennis te maken met de totaal andere wereld van de dansers. We hebben in de pauzes veel ervaringen uitgewisseld over hoe er in het volleybal en bij het dansen met topsport wordt omgegaan. Het meedoen met elkaars training ging gepaard met veel plezier en grappige situaties. Die krijg je al snel als volleybalmeiden van bijna twee meter meedoen met balletles. Maar uiteindelijk pakten wij als volleybalsters het dansen goed op, en kwam er bij de dansers veel fanatisme en strijdlust naar boven tijdens de volleybaltrainingen.”

Ter ere van het 50-jarig bestaan van zowel Introdans als sportcentrum Papendal namen de sporters en dansers tijdens de week een videoclip op. Bekijk hier de totstandkoming en het resultaat.

https://www.youtube.com/watch?v=7n5y_KmTb_M

vrouwelijke sporter header
Uitgelicht

Menstruatie nog steeds taboe in (top)sport

11 uur geleden

blog 3
Uitgelicht

Wat is een symposium?

2 weken geleden

handbal
Uitgelicht

Papendal sportprestaties in april

4 weken geleden