Boek nu!
pijtje

Kom overnachten tussen de sporters!

Papendal logo diapositief

Het meten van substraat- en energieverbruik tijdens inspanning bij lange afstandlopers

29/09/2021

Voor een optimale prestatie is de juiste voeding heel erg belangrijk. Maar om te weten welke voeding een sporter moet innemen, is het belangrijk om het substraat- en energieverbruik te analyseren. Zo kun je precies uitzoeken wat de exacte behoefte is van een sporter tijdens inspanning.

Op Papendal zijn een aantal (MiLa) atleten van de nationale selectie geanalyseerd met ademgasanalyse apparatuur. Met behulp van geavanceerde mobiele gasanalyse (de K5-anaylse) is het energieverbruik gemeten tijdens vier blokken van twee kilometer of zes minuten op oplopende snelheden. Met deze data leggen we een relatie tussen loopsnelheid, energie -en substraatverbruik. Ook het aantal gebruikte calorieën uit een vet of koolhydraat bron wordt inzichtelijk gemaakt.

De resultaten geven een individueel patroon aan van energie- en substraatverbruik per snelheid. Bijvoorbeeld 20 kcal/min op 14 km/uur, 50% koolhydraten en 50% vetten. Op deze manier kun je voor elke training een nauwkeurige inschatting maken van het totale energieverbruik en het aandeel vetten en koolhydraten. Ook wordt er met deze resultaten een beter voedingsschema voorgeschreven met de exacte behoefte van de sporter.

‘’Opvallend is dat er grote verschillen in absolute energie- en substraatgebruik is gemeten (tot wel 30%)’’, aldus Sam Ballak, embedded scientist Papendal. ‘’Een belangrijk signaal om per sporter specifieke voedingsstrategieën in te zetten.‘’

De komende maanden gaan we uitgebreid verder met deze analyse om zo nog beter te kunnen bijdrage aan een topprestatie.

arnhemse jongeren afb 760 x 456
Uitgelicht

Aftrap van een uniek olympisch avontuur voor jongeren uit Arnhem-Oost

1 week geleden

fotos nocnsfnl
Uitgelicht

TeamNL Paralympische Talentdag

1 week geleden

Papendal_BMX_03
Uitgelicht

24-25

Feb 2024

Worldcup BMX (AUS)

Bijbehorende tags

Energievebruik MiLa Nieuws