Boek nu!
pijtje

Kom overnachten tussen de sporters!

Papendal logo diapositief

Framed Festival & BMX World Cup 2019 #OpPapendal

15/05/2019

Afgelopen weekend (10, 11 en 12 mei) vond alweer de 9e editie van de BMX World Cup in combinatie met Framed Festival (voor de 3e keer) #OpPapendal plaats. We kijken terug op een geweldig weekend, waarbij 17.000 bezoekers genoten van de spannendste BMX-wedstrijden, lekkerste foodtrucks, coolste activiteiten en gave optredens! Onze Nederlandse BMX’ers werden volop aangemoedigd. En met succes!

BMX, Urban, bier en food

Bezoekers konden het hele weekend genieten van allerlei activiteiten. Dit jaar werden er nog meer bezoekers naar Papendal getrokken door de gave line-up. Headliners Maan, Snelle, Navarone, Bokoesam en Vinchenzo zorgden voor een gezellig feest bij de Mainstage. Snelle en Maan hielden zelfs een kleine meet&greet met de fans, wat zorgde voor veel blije gezichten! Nieuw dit jaar was de Urban Ground. Hieronder viel Urban Sports, bijvoorbeeld calisthenics, freerunning en skateboarden en Urban Arts, zoals hiphop en urban acrobatics. Dat de Urban Ground perfect bij Framed Festival, en dus de BMX-sport, past was goed te zien. Veel positieve reacties! Kinderen konden het hele weekend ook hun energie kwijt op de Daredevils Playground. Je kon hier leren BMX’en op de pumptrack, door de lucht vliegen in de zweefmolen of meedoen aan Bubbel Voetbal.

Tussen de activiteiten door was er genoeg keuze aan eten. Op een festival mogen foodtrucks natuurlijk niet ontbreken. Er waren vier foodpleinen op Framed. Eén wat meer gericht op kinderen, met bijvoorbeeld poffertjes, wafels, crêpes, tosti’s, nacho’s en Italiaans ijs. Voor de lekkerste burgers van de BBQ kon je terecht bij het foodplein van STAN & CO. Er was ook een geheel nieuw food concept, genaamd Happie. Provincie Gelderland, Albert Heijn en Papendal wilden hiermee aantonen dat gezond eten ook lekker en betaalbaar kan zijn. En met succes, er werden 1.000 maaltijden geserveerd! Tot slot kon je nog terecht bij het vierde foodplein met snacks en boerenfriet.

Op vrijdag 10 mei was er gratis entree en konden bezoekers alvast een kijkje komen nemen bij de training van de BMX’ers en op het Framed Festival. Er stonden verschillende workshops/clinics/shows op de planning, kinderen konden hun energie kwijt bij de Daredevil Playground en lekker eten terwijl verschillende artiesten hun mooiste nummers zongen. Daarnaast vond ’s middags ook de Talentencup plaats. BMX-talenten konden zich opgeven en één dag voor de grote wedstrijden al laten zien wat ze in huis hadden. Tim Goossens was de uiteindelijke winnaar van de BMX Talentencup 2019! Van harte gefeliciteerd Tim.

Een succesvol weekend voor Nederland

Zaterdag 11 mei was het dan zover: ronde 3 van de BMX World Cup stond op het programma. 219 deelnemers uit 27 verschillende landen kwamen in actie #OpPapendal. Dat de Nederlandse BMX’ers goed in vorm zijn bleek wel weer! Velen behaalden de kwartfinale/ halve finale. In de finale stonden uiteindelijk vijf Nederlanders aan het starthek. Judy Baauw, Laura Smulders, Merel Smulders en Ruby Huisman gingen de strijd aan bij de vrouwen. Bij de mannen stond Niek Kimmann in de finale. Door de sterke tegenstanders was de finale natuurlijk niet zo maar uitgemaakte zaak. Bij de vrouwen haalden maar liefst twee Nederlanders het podium. Judy Baauw won voor het eerst een BMX World Cup ronde en Laura Smulders pakte een mooie derde plaats. Bij de mannen was de enige Nederlander te sterk voor zijn tegenstanders. Niek Kimman won de derde ronde #OpPapendal!

Op zaterdag 11 mei startte en finishte de 12e editie van de Classico Boretti ook op het Framed Festival. Dat onze regio veel fanatieke wielrenners kent, was te zien. Met 4600 deelnemers een super toevoeging aan het festival. De toertocht bestond uit vier afstanden inclusief een wielershirt en medaille. Na de tijd konden de deelnemers lekker bijkomen in het zonnetje met een pasta. Aan sportieve mensen geen gebrek op Framed Festival!

Zondag 12 mei begonnen de BMX’ers de dag weer vol goede moed! Daar hadden ze natuurlijk ook alle aanleiding toe, na de eerste succesvolle dag. Ook zondag reden de Nederlandse BMX’ers erg goed en kwamen ze veel rondes door. Bij de vrouwen haalden wederom Judy Baauw en Laura Smulders de finale. Ruby Huisman viel eerder al uit tijdens de halve finale, door een pijnlijke val. Tijdens de finale liet Laura Smulders duidelijk haar talent zien, wat resulteerde in een overwinning! Bij de mannen stond Niek Kimmann net als zaterdag ook in de finale. Hij startte vanaf zijn favoriete plek 8 en dit was wederom succesvol. Met een vliegende start kwam hij als eerste de bocht door, waarnaar hij zijn eerste plek niet meer weggaf. Met een tijd van onder de 35.3 won hij ook ronde 4 van de BMX World Cup #OpPapendal.

Op zondag 12 mei was er nog een sportieve strijd, alleen dan virtueel. 32 kinderen tussen de 8 en 17 jaar gingen de strijd aan tijdens het Vitesse FIFA E-Games toernooi in samenwerking met Papendal. Vitesse eSporter, Paskie Rokus, hield een oogje in het zeil en voorzag de deelnemers van tips & tricks. De winnaars gingen naar huis met een Vitesse seizoenskaart 2019-2020!

Met vier keer een Nederlandse overwinning, één keer een derde plek, gave optredens en stoere activiteiten was het een succesvol weekend! Door middel van Framed Festival is de BMX-sport bij nog meer mensen positief onder de aandacht gekomen. In juni staan rondes 5&6 van de BMX World Cup op het programma in Frankrijk. Hopelijk doen de Nederlanders het dan net zo goed als afgelopen weekend. We zien je graag weer tijdens de BMX World Cup in 2020 #OpPapendal!

Finale Olympische Spirit – Winnaars
Uitgelicht

Leerlingen in prijzen met technologische innovaties voor de Olympische en Paralympische Spelen

1 week geleden

66710055_BSR_AGENCY min
Uitgelicht

Papendal sportprestaties in mei

1 week geleden

vrouwelijke sporter header
Uitgelicht

Menstruatie nog steeds taboe in (top)sport

2 weken geleden

Bijbehorende tags

#Framed Festival BMX Supercross BMX