Boek nu!
pijtje

Kom overnachten tussen de sporters!

Papendal logo diapositief

Fit voor de toekomst

04/05/2023
Jochem Schellens en Rob Klijnhout over duurzaamheid #OpPapendal

Fit voor de toekomst. Dat is waar Papendal de komende jaren naar streeft op het gebied van duurzaamheid. In dit interview gaan we in gesprek met directeur Jochem Schellens en Teamleider Techniek en Onderhoud Rob Klijnhout. Zij vertellen onder andere over duurzaamheid op Papendal en blikken vooruit op de toekomst.

Jochem, kun je aangeven waarom Papendal vooruitstrevend is als het gaat om duurzaamheid?
Eén van de redenen waarom wij vooroplopen op het gebied van duurzaamheid en een echte duurzaamheidsfilosofie hebben, is vanwege het feit dat we hier in een natura 2000 gebied liggen. Natura 2000 is een Europees netwerk van beschermde natuurgebieden. In Natura 2000-gebieden worden plant- en diersoorten die in Europa bedreigd zijn en hun natuurlijke leefomgeving beschermd om de biodiversiteit te behouden.

Waarom is de bouw van de Arnhemhal een belangrijk moment geweest?
De bouw van de Arnhemhal was een cruciaal moment om de Warmte-Koude Opslag (WKO) te realiseren want als we dat toen niet hadden gedaan dan hadden we dat nu ook nog niet gerealiseerd. De WKO is voor ons een fundament op alles wat we hier doen als het gaat om duurzaamheid.

Rob, kun jij iets meer vertellen over de WKO-installatie?
In de beginfase van de ontwikkeling van terrein Papendal was het idee om een as te realiseren waar de gebouwen aan verbonden zijn. Met de gedachte om energie te koppelen aan de accommodaties. De WKO is het fundament: een 800 meter lange installatie onder de grond, met aan de buitenzijde twee warme bronnen en in het midden twee koude bronnen. Dat gaf ons de mogelijkheid om bij elke accommodatie een warmtepomp te plaatsen. Om zodoende verantwoord met energie om te gaan. Uiteindelijk hebben we gefaseerd alle accommodaties daarop aangesloten.

In de zomer laden we de warmtebronnen door middel van warmtepompen en waterwisselaars. In de winter doen we dit andersom. Dan onttrekken we de warmte uit de bronnen en laden we de koud waterbronnen.

Bij de inrichting van de as hebben we ook bewust gekeken naar modulair bouwen zodat we ook de komende jaren kunnen door ontwikkelen.

Kun je nog andere duurzaamheidsprojecten benoemen die #OpPapendal al zijn uitgevoerd?
De afgelopen jaren zijn we continue bezig geweest om te verduurzamen op Papendal.
Om nog even terug te komen op de WKO-installatie bijvoorbeeld. Een groot voordeel is dat de warmte geproduceerd wordt uit de aarde. Maar een ander deel moet verwarmd worden met groene elektra. Op dat moment kwamen ook de zonnepanelen om de hoek kijken. We hebben bijvoorbeeld meer dan 3.500 zonnepanelen om onze accommodaties te voorzien van groene stroom.

Daarnaast vinden we het belangrijk om met renovaties altijd te kijken naar een duurzame manier om door te ontwikkelen. Zo hebben we het asfalt vernieuwd met gerecycled materiaal. En hebben we meerdere laadpalen op het terrein voor elektrisch vervoer. Ook zorgen we ervoor dat alle accommodaties op het terrein zijn of haar afval op de juiste manier kan scheiden.

Maar we zijn natuurlijk nog lang niet klaar. We zijn namelijk nog niet zover om het centrum neutraal te krijgen. Ook de komende jaren willen en moeten we blijven investeren in de accommodaties om te blijven voldoen aan de internationale standaard. Om de juiste excellerende omgeving te kunnen bieden voor onze topsporters. Maar we beseffen ook dat als we echt stappen willen maken dat we ook partners nodig hebben die daar meer verstand van hebben en willen investeren. Dat kunnen wij niet alleen.

Wat zijn voor jou de belangrijkste pijlers als het gaat om duurzaamheid?
Vanuit Papendal zijn er meerdere pijlers waar wij ons op focussen. Dat gaat om natuur, infrastructuur en gebouwen. Vanuit deze gedachte zijn we continue aan het monitoren en proberen we, waar mogelijk, in de vergroening mee te gaan. Naast alle ontwikkelingen is menselijk gedrag een hele belangrijke factor. We willen iedereen zoveel mogelijk bewust laten worden waarom en waarvoor we het doen.

Wat zou nog een grote droom zijn?
Een grote droom is om de uitstoot terug naar 0 te reduceren. Daar hebben we wel nieuwe technieken voor nodig. Denk bijvoorbeeld aan waterstof. We hebben centrale energievoorzieningen langs de as en daar zouden we waterstof in kunnen verwerken. Dat zou een grote stap zijn. Op dit moment zijn we aan het onderzoeken wat de mogelijkheden zijn.

Een andere wens zijn nieuwe PVT-zonnepanelen. Een PVT-paneel is een hybride zonnepaneel dat zowel elektriciteit als warmte opwekt. Met deze nieuwe technieken kunnen we de woonaccommodaties van onze sporters volledig voorzien van groene energie en zorgen we voor warm douchewater.

En zo zijn er nog meer projecten die we graag nog zou willen (door)ontwikkelen. Want tenslotte doen we het allemaal voor 1 doel; een gezonde en sportievere wereld. De manier waarop we keuzes maken, echt zoeken naar een manier waarop je, én sport én duurzaamheid kan combineren. Dat vinden we belangrijk.

paralympische talentdag testen en meten
Uitgelicht

Paralympische Talentdag op Papendal

1 uur geleden

TeamNLhuis4_5 robkemps
Uitgelicht

Rob Kemps host TeamNL Huis in Parijs

3 weken geleden

65031801_BSR_AGENCY (1) min
Uitgelicht

Papendal sportprestaties in maart

3 weken geleden