Boek nu!
pijtje

Kom overnachten tussen de sporters!

Papendal logo diapositief

Evenementen in coronatijd, lessons learned

05/11/2020

Bron: Provincie Gelderland

Op 11 oktober 2020, net voordat de landelijke maatregelen rondom COVID werden aangescherpt, kon er op Papendal nog een Nederlands Kampioenschap BMX verreden worden. Een sportevenement ten tijde van corona. Hoe doe je dat? En wat zijn de “lessons learned”? De organisatie van het NK BMX schreef haar ervaringen op om anderen te inspireren en te stimuleren. Zodat zij, zodra de situatie het toelaat, ook coronaproof evenementen kunnen organiseren.

Inspireren en stimuleren

In de periode van september tot half oktober 2020 was het mogelijk om evenementen onder strikte voorwaarden te organiseren. In overleg met diverse partners besloot Papendal het NK BMX te organiseren. Papendal Sport & Evenementen schreef haar ervaringen tijdens het NK BMX op in een evaluatie en naslagwerk. Dit document beschrijft de aanpak en de ‘lessons learned’ van het NK BMX op Papendal. Papendal hoopt hiermee andere organisatoren te inspireren en te stimuleren om opzoek te gaan naar nieuwe mogelijkheden om (sport)evenementen te organiseren. Uiteraard zodra de situatie dit toelaat.

Flexibiliteit

Laurens van Waardenburg, Manager Sport & Evenementen Papendal: “De afgelopen maanden hebben we geleerd dat wat je als organisator vandaag bedenkt, morgen weer geheel anders kan zijn. Flexibiliteit is daarom een vereiste om vol energie mogelijkheden te zien. Ook wanneer de situatie en de daaraan gekoppelde maatregelen veranderen.” Met steun van onder meer provincie Gelderland en gemeente Arnhem kon het evenement doorgaan. Er werden extra maatregelen genomen. Zo vonden de wedstrijden plaats zonder publiek en het deelnemersveld ging terug van 1.000 naar 150 rijders. Verder werd de locatie van het evenement ingedeeld in verschillende zones, waardoor bepaalde groepen makkelijker werden afgeschermd.

Sport in crisistijd

Jan Markink, Gedeputeerde Sport Provincie Gelderland, is blij met het verloop van het NK en de manier waarop Papendal met de maatregelen is omgegaan. “Ik ben blij dat Papendal ondanks de nodige restricties een mooi NK BMX heeft georganiseerd. Ik hoop dat andere organisatoren hun voordeel kunnen doen met deze ervaring. Het is door alle onzekerheden nu erg moeilijk om een sportevenement neer te zetten, we willen organisatoren (zoals Papendal en de Zevenheuvelenloop) daar de komende tijd bij steunen. Juist in deze crisistijd zien we de invloed van sport op onze gezondheid, saamhorigheid en ontspanning. Het is daarom ook belangrijk om, waar mogelijk, mensen te blijven inspireren met sport en sportevenementen.”

Het volledige rapport lees je hier.

TeamNLhuis4_5 robkemps
Uitgelicht

Rob Kemps host TeamNL Huis in Parijs

4 dagen geleden

65031801_BSR_AGENCY (1) min
Uitgelicht

Papendal sportprestaties in maart

5 dagen geleden

2024 04 02 Princess Margriet of the Netherlands
Uitgelicht

Prinses Margriet bezoekt paralympische sporters TeamNL op Papendal

7 dagen geleden

Bijbehorende tags

BMX