Boek nu!
pijtje

Kom overnachten tussen de sporters!

Papendal logo diapositief

Afstudeeropdracht Jim: vegetarische voeding in het Topsportrestaurant

07/09/2022

Even voorstellen
Er trainen dagelijks ruim 400 sporters #OpPapendal. Naast een vol sportprogramma volgen de meeste atleten ook een opleiding. Papendaller Jim Heijman bijvoorbeeld. Hij is judoka, traint en woont op Papendal en naast zijn topsportleven studeert hij Strategic Product Design, een master aan de TU Delft. Bij deze studie leer je wat je voor bedrijven kan ontwerpen om hun toekomst visie te realiseren. En wat is er dan mooier om als sporter je afstudeeropdracht voor het Topsportrestaurant op Papendal te doen.

Afstudeeropdracht
Het doel van deze afstudeeropdracht was om een strategie te ontwerpen voor een succesvol vegetarisch menu in het Topsportrestaurant. Het aantal flexitariers (minimaal 1 dag per week geen vlees) is namelijk de afgelopen jaren sterk aan het toenemen. Momenteel staat zelfs de helft van de bevolking open om hun vleesinname te verminderen (Bron: The Food Industry Association, 2019). Redenen hiervoor zijn o.a. het milieu, gezondheid en dierenwelzijn. Echter, in het Topsportrestaurant wordt er slechts door een kleine groep sporters vegetarisch gegeten.

Onderzoek
Tijdens deze afstudeeropdracht heeft Jim een onderzoek gedaan met meer dan honderd sporters die trainen op Papendal. De helft van de sporters geeft aan open te staan voor het eten van minder vlees. Een gedeelte is hier zelfs al mee bezig. Sporters geven met name aan dat ze er nog niet echt over hebben nagdacht en ze vooral niet weten wat ze moeten eten om al hun benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen.

Het veranderen van je eetpatroon kan als sporter van grote invloed zijn op je prestaties. We begrijpen daarom ook heel erg goed dat het belangrijk is om onder begeleiding van een voedingsdiëtist dit traject aan te gaan. Het regelmatig checken van je gezondheid is van groot belang. Iedere sporter is namelijk anders en heeft andere behoeften. Toch kun je als sporter kiezen voor een gezonde vegetarische avondmaaltijd (met genoeg eiwitten) in het Topsportrestaurant.

Ontwerp
Jim heeft een roadmap ontworpen richting de Olympische Spelen van 2028 voor het succesvol implementeren van vegetarische voeding in het Topsportrestaurant. Het doel is om verdere bewustwording en kennis te creëren onder de groep sporters die aangeeft hiervoor open te staan. Denk bijvoorbeeld aan het toevoegen van een voedingsworkshop vegetarische voeding, proefpanels en communicatie-uitingen binnen het Topsportrestaurant.

Innovatiemanager Sport en Voeding Jeroen Wouters: ‘’We zien dat vegetarische voeding steeds populairder wordt. Het is mooi om te zien dat een sporter van Papendal zich verdiept in vegetarische voeding en topsport, en de drijfveren van sporters hierbij onderzoekt. Vanuit Papendal vinden we het belangrijk om te kijken naar innovatieve mogelijkheden’’

Manager Topsportrestaurant Erik te Velthuis: ‘’Het aantal vegetariërs zal de komende jaren gaan toenemen. En daar moeten we als Topsportrestaurant op anticiperen. Ons keukenteam vindt het een uitdaging om aan de slag te gaan met vegetarische voeding en de juiste hoeveelheid voedingstoffen. Het belangrijkste is dat (vegetarisch) eten simpelweg lekker moet zijn! En daar gaan we voor zorgen’’.

Namens Papendal willen we Jim bedanken voor zijn inzet de afgelopen periode.

Finale Olympische Spirit – Winnaars
Uitgelicht

Leerlingen in prijzen met technologische innovaties voor de Olympische en Paralympische Spelen

2 weken geleden

66710055_BSR_AGENCY min
Uitgelicht

Papendal sportprestaties in mei

2 weken geleden

vrouwelijke sporter header
Uitgelicht

Menstruatie nog steeds taboe in (top)sport

3 weken geleden