Boek nu!
pijtje

Kom overnachten tussen de sporters!

Papendal logo diapositief

Succesverhaal: zorgvuldig omgaan met energie

16/09/2016
Energie om te presteren

Een topsporter weet als geen ander hoe belangrijk energie is. Zonder kun je niet presteren. Topsporters gaan dan ook zorgvuldig om met hun energie. Het is kostbaar, mag niet verspild worden. En zo denken wij er ook over. #OpPapendal gaan we zorgvuldig om met onze energie. Daarom hebben we de afgelopen jaren in samenwerking met Eneco een aantal slimme en besparende energieoplossingen toegepast wat ons energieverbruik omlaag heeft gebracht.

Langetermijndenken en topsport is inherent aan elkaar. Veel jonge sporters #OpPapendal trainen voor de Olympische Spelen in 2020 of zelfs die van 2024. Wij beseffen ons dat ook wanneer het gaat om duurzaamheid, een lange adem vereist is. Je moet vooruit denken. En zo zijn we ook begonnen.

Masterplan

In 2005 zijn we gestart met de uitvoering van ons Masterplan. Om Sportcentrum Papendal nieuw leven in te blazen. Om het centrum op Olympisch niveau te brengen. Bij de uitvoering van het masterplan speelde duurzaamheid van het begin af aan een belangrijke rol. In tien jaar tijd hebben we meer dan 10 bouwprojecten afgerond. Op iedere bouwsteen wilden we duurzaamheidsaspecten toepassen. Nieuwbouw biedt unieke mogelijkheden om nieuwe technieken op het gebied van energie toe te passen. En dat is belangrijk want het energieverbruik van een groot sportcentrum moet je niet onderschatten. Het is te vergelijken met zo’n 400 huishoudens.

De eerste stap op het gebied van duurzaamheid zetten we tijdens de bouw van het Sport- en Onderwijs Gebouw in 2009. Kijkend naar de toekomst troffen we voorbereidende werkzaamheden voor een eventuele Warmte- en Koude Opslag (WKO). Zodat, bij realisatie van een WKO, het Sport- en Onderwijs Gebouw gemakkelijk aangesloten kon worden. Daarnaast werd het pand voorzien van een mos sedum dak. Goed voor isolatie. En er werden warm water zonnepanelen geïnstalleerd.

Warmte en Koude Opslag

De grootste stap werd echter in 2011 gezet. Toen startten we met de bouw van de Arnhemhal en is de Warmte- en Koude Opslag (WKO) aangelegd met een tweetal warme en een tweetal koude bronnen. Bij koude levering – voor het koelen van trainingsruimten – wordt water van de koude bron naar de warme bron gepompt. Bij warmtelevering – verwarming van de panden – is de stromingsrichting omgekeerd. Inmiddels draait een groot deel van het sportcentrum op deze bron, niet alleen de Arnhemhal en het Sport en Onderwijs Gebouw maar ook het Sport- en Innovatiecentrum, de trainingsaccommodatie van Vitesse en Hotel Papendal. Door ook bestaande bouw aan te sluiten aan de WKO besparen we 35% op het gasverbruik.

Andere toegepaste besparingsmaatregelen zijn dubbel glas en de optimalisering van de binnenklimaatinstallaties. Ook plaatste Eneco tien oplaadpunten op het terrein, waar sporters en bezoekers met elektrisch vervoer voortaan HollandseWind-stroom kunnen ‘tanken’. In 2016 is het dak van de Arnhemhal voorzien van 1270 zonnepanelen. Deze panelen voorzien een derde deel van de Arnhemhal van stroom. In de nabije toekomst willen we ook het Olympic Training Centre voorzien van zonnepanelen.

Succesverhaal, samenwerkingen, duurzaamheid op Papendal

Eneco

Deze duurzame maatregelen waren niet mogelijk geweest zonder Eneco. Samen hebben we deze investeringen mogelijk gemakt. Samen hebben we besparingen gecreëerd die weer in te zetten zijn voor nieuwe ontwikkelingen. Eneco is dan ook een belangrijke partner op het gebied van duurzaamheid maar ook voor de totale exploitatie van het sportcentrum.

We proberen op ons sportcentrum de ideale omstandigheden voor topsporters te creëren. Een omgeving waar sporters zich kunnen ontwikkelen. Waar ze met behulp van innovatie hun prestaties naar een steeds hoger niveau weten te brengen. Doel is om een optimaal klimaat om te presteren te creëren en dat kunnen we niet alleen. Daarom zijn we #OpPapendal blij met Eneco als partner voor de lange termijn.

Maar uiteindelijk gaat duurzaamheid natuurlijk veel verder dan topsport. We willen ons steentje bijdragen aan het terugbrengen van de CO² uitstoot. Voor een leefbare toekomst!

Finale Olympische Spirit – Winnaars
Uitgelicht

Leerlingen in prijzen met technologische innovaties voor de Olympische en Paralympische Spelen

1 week geleden

66710055_BSR_AGENCY min
Uitgelicht

Papendal sportprestaties in mei

1 week geleden

vrouwelijke sporter header
Uitgelicht

Menstruatie nog steeds taboe in (top)sport

2 weken geleden