Boek nu!
pijtje

Kom overnachten tussen de sporters!

Papendal logo diapositief

Succesverhaal: Voeding op maat voor Mariska Beijer

19/09/2016
Voeding op maat voor rolstoel­basketbalster Mariska Beijer

Borden met kale pasta. Borden met friet. De nachtmerrie voor iedere topsporter die na zijn training moet herstellen. Geruime tijd werkelijkheid voor rolstoelbasketbalster Mariska Beijer. Omdat ze vanwege haar allergieën vaak niets anders kon eten tijdens toernooien en trainingsstages. Inmiddels is dit gelukkig verleden tijd nu ze vanuit het Topsportrestaurant #OpPapendal haar brood en warme maaltijden meekrijgt naar binnen- en buitenland.

Het is juni 2015. Mariska meldt zich weer bij de nationale selectie #OpPapendal na tweeënhalf jaar in Amerika te hebben gewoond, gestudeerd en getraind. Thuiskomen. Papendal is geen onbekend terrein voor de rolstoelbasketbalster. In aanloop naar de Paralympische Spelen in Londen, waar het team brons wint, traint Mariska twee jaar op ons trainingscentrum.

Ambities

In juni 2015 is het nog een jaar en vier maanden tot de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro. Mariska is vaste waarde voor het team, basisspeelster. Haar ambities liegen er niet om. Ze wil de beste center van de wereld worden. Met het team kampioen worden, goud halen. En dan moet alles kloppen. Daarom leeft ze voor de sport, is ze fulltime bezig met rolstoelbasketbal. Zoals voor iedere topsporter is de juiste voeding van groot belang. Voor herstel bijvoorbeeld, maar ook om voldoende energie te hebben voor de intensieve trainingen. Je voeding is immers je brandstof.

Papendal_Succesverhaal_Voeding_03
Rolstoelbasketbal Papendal

Allergieën

Toch is juist voeding een lastig aspect voor Mariska. Ze heeft namelijk verschillende allergieën waar ze rekening mee moet houden. Een allergie voor het eiwit van een kippenei. Een allergie voor lactose. Voor noten, pitten en zaden. Krijgt ze de verkeerde producten binnen, dan kan de situatie levensbedreigend worden.

En dus stapt Mariska naar chefkok en manager van het Topsportrestaurant Erik te Velthuis toe. Samen kijken ze welk brood Mariska kan eten, waar de koks op moeten letten bij het bereiden van haar avondmaaltijd. De aanpassingen voor het keukenteam voor de warme maaltijd van Mariska stellen niet veel voor, er wordt al erg puur gekookt. Zo kan Mariska in no-time zorgeloos haar maaltijden bij elkaar shoppen in het Topsportrestaurant. Ze weet precies wat ze wel en niet kan nemen. Op trainingskampen is dit echter niet zo makkelijk. In hotel-restaurants wordt vaak gekookt met noten, pitten, zaden. Bevatten veel maaltijden lactose. Restaurants durven het niet altijd aan om voor Mariska een uitgebreide maaltijd te bereiden, rekening houdend met haar allergieën. Omdat de gevolgen groot kunnen zijn als er toch een verkeerd product wordt gebruikt. En dus stapt Mariska samen met haar coaches wederom naar Erik.

Brood meenemen

De eerste vraag aan Erik betreft het meenemen van brood. Veel broodsoorten bevatten noten, pitten, zaden en/of lactose. In het Topsportrestaurant heeft ze twee broodsoorten gevonden die ze lekker vindt. Zuurdesem wit en rond tarwe bruin. Of ze deze broodsoorten niet mee kan nemen naar haar trainingskamp? Erik gaat de uitdaging aan. Want hoe houden we het brood voor een langere periode lekker? Hij begint met testen en komt uiteindelijk uit bij het zuurstofarm verpakken van het brood. En dit blijkt te werken! Het brood blijft lang genoeg lekker waardoor Mariska zelfs aan het eind van haar trainingskamp nog kan genieten van haar ontbijt en lunch.

Warme maaltijden

Maar als dit met brood kan, kan het dan ook met warme maaltijden? Erik start met testen en bereidt de eerste maaltijden voor Mariska. Vacuüm gekookt en gepasteuriseerd.  Zodat het voedselveilig is. De maaltijden gaan zuurstofarm verpakt in de koelbox mee in de teambus. En dat gaat goed. Inmiddels gaat Erik zijn eten ook met Mariska het vliegtuig in. De wereld over. Van Almere tot Kroatië. En van Frankrijk tot Canada.

Eenmaal op bestemming hoeft Mariska de maaltijden alleen nog op te warmen. Zo kan ze overal ter wereld van gezond en gevarieerd eten genieten. Zonder zich druk te hoeven maken over haar allergieën. Zoals het hoort. Hierdoor kan ze ook op trainingskampen en bij toernooien optimaal presteren!

Succesverhaal, maatwerk, voeding op Papendal
Succesverhaal, maatwerk, voeding op Papendal
Finale Olympische Spirit – Winnaars
Uitgelicht

Leerlingen in prijzen met technologische innovaties voor de Olympische en Paralympische Spelen

1 week geleden

66710055_BSR_AGENCY min
Uitgelicht

Papendal sportprestaties in mei

1 week geleden

vrouwelijke sporter header
Uitgelicht

Menstruatie nog steeds taboe in (top)sport

2 weken geleden

Bijbehorende tags

Topsport Topsportrestaurant