Boek nu!
pijtje

Kom overnachten tussen de sporters!

Papendal logo diapositief

Succesverhaal: De weg naar goud van Niek Kimmann

20/09/2016
Op 19-jarige leeftijd wereld­­kampioen BMX

In 2015 verrast Niek Kimmann vriend en vijand als hij als eerstejaars senior de wereldbeker BMX #OpPapendal wint. Een toevalstreffer denkt de één. Het is zijn thuisbaan zegt de ander. Twee maanden later bewijst hij het tegendeel als hij op een regenachtige baan in het Belgische Zolder de wereldtitel pakt. Hij is dan pas 19 jaar oud.

Niek is 7 jaar als een vriendje vraagt of hij mee gaat kijken bij de plaatselijke fietscrossclub. Hij is direct verliefd op de sport. Houd van de snelheid, het spektakel. De adrenaline die door je lijf gaat als je bovenaan de startheuvel staat. Niek is niet direct een supertalent. Zijn eerste wedstrijd wordt hij dertiende. Van de dertien. Toch leert hij snel en besluit dat hij professioneel BMX’er wil worden. De achtertuin van de boerderij in Lutten wordt al snel omgetoverd tot BMX-baan. Ook zijn broertje Justin raakt besmet met het fietscross-virus. Samen gaan ze met scheppen en kruiwagens aan de slag. Uiteindelijk komt het grove geschut, met de trekker en een kraan wordt een mooi baantje aangelegd. Waar de twee broertjes uren samen doorbrengen.

KNWU Talententeam

Naarmate Niek ouder wordt en meer wedstrijden rijdt, blijkt hij talentvol. Eerst droomt hij van de Nederlandse top, later blijkt ook de Europese top haalbaar. In 2011 neemt de KNWU hem op in het Nationale BMX Talententeam. In 2012 gaat hij fulltime #OpPapendal wonen, trainen en studeren. Niek is 15 jaar oud als hij zijn ouders en broertje achterlaat en naar Papendal vertrekt. Zijn ouders staan al die tijd achter hem, al vinden ze het lastig om hun zoon zo jong uit huis te zien gaan. Ook broertje Justin vindt het niet leuk om zijn broer te missen. Maar eenmaal #OpPapendal maakt Niek reuzensprongen. Hij leert wat het inhoudt om topsport te bedrijven. Wat er bij komt kijken om een professional te zijn. Welke aspecten belangrijk zijn. Fysiek, mentaal, technisch. Hij traint regelmatig met het Nationale team en ziet daar zijn voorbeelden aan het werk. Een mooie motivatie.

In 2013 wordt hij opgenomen in de nationale selectie onder leiding van bondscoach Bas de Bever. Ook Bas ziet het talent in Niek. En dat is terecht. Blijkt in 2014 wanneer hij bij de junioren dubbel wereldkampioen wordt in Ahoy Rotterdam. Goud op de tijdrit en goud tijdens de race. Later dat jaar behaalt hij brons tijdens de Jeugd Olympische Spelen.

Maar dan komt de grote overstap. Van junior naar elite. Junioren hebben meestal een aantal jaren nodig om naar het niveau van de elite toe te groeien.

Wereldbeker Papendal

Het is 10 mei 2015. De jaarlijkse BMX wereldbeker vindt plaats #OpPapendal. Niek gaat het opnemen tegen de elite rijders. Hij voelt zich goed. Thuis op deze baan, die hij zo goed kent. En hij rijdt sterk. Zo sterk dat hij zich moeiteloos voor de finale plaatst. En dan mag hij zijn startpositie kiezen. Hij verrast iedereen door baan 8 te kiezen. Al de hele dag rijdt hij goed vanuit baan 8. Maar dit is wel een lastige positie, omdat je aan de buitenkant rijdt.  Een sterk eerste stuk is dus belangrijk om goed de bocht in te gaan. Laat dat nou Niek zijn sterkste punt zijn. Versnellen kan hij als geen ander. Hij ligt samen met een andere BMX’er op kop bij het ingaan van de eerste bocht. Dan rijdt hij om de andere rijder heen en geeft de koppositie niet meer af. Niek wint zijn allereerste wereldbeker.

De BMX wereld is verrast. Met Niek werd op voorhand geen rekening gehouden. Vanuit het niets staat hij in de spotlight. Men zegt dat het een toevalstreffer is. Of dat hij in het voordeel was omdat het zijn thuisbaan is. Dat dit niet het geval is bewijst hij een paar maanden later tijdens het wereldkampioenschap in Zolder.

Niek Kimmann BMX Papendal
Niek Kimmann BMX Papendal

Zolder

Dat Niek in vorm is laat hij zien tijdens de tijdrit op zijn eerste dag van het wereldkampioenschap in Zolder. Hij verovert zilver en komt slechts enkele honderdsten tekort voor goud. Een dag later staat de race gepland. De omstandigheden zijn lastig. Het regent. De races worden eerst uitgesteld en later in een verkort schema gereden. Met minder tijd tussendoor om te herstellen. Maar de Nederlanders doen het wonder boven wonder goed. Jarenlang leek er een vloek te heersen op de WK. Waar de Nederlandse BMX’ers steeds goed presteren op World Cups, lijkt het er tijdens de WK’s steeds niet uit te komen. Maar in de finale in Zolder staan er liefst drie Nederlandse BMX’ers aan de start. Waaronder Niek. Na een prima start en een goed eerste stuk, gaat hij als tweede de bocht in. Halverwege de race weet hij de koppositie te pakken. En ook nu geeft hij deze niet meer af. Hij komt als eerste over de finish en schrijft geschiedenis. Nooit eerder wist een BMX’er in zijn eerste jaar bij de elite rijders wereldkampioen te worden. Een ongelofelijke prestatie.

Inmiddels woont ook Niek zijn broertje Justin een aantal jaren #OpPapendal. Vanaf 2017 is ook hij elite rijder. Dan rijden de broertjes dus tegen elkaar. Justin wordt door de kenners als een nog groter talent bestempeld. Dat belooft wat! We gaan ongetwijfeld nog veel van de broertjes Kimmann horen.

Niek Kimmann BMX Papendal
Finale Olympische Spirit – Winnaars
Uitgelicht

Leerlingen in prijzen met technologische innovaties voor de Olympische en Paralympische Spelen

2 weken geleden

66710055_BSR_AGENCY min
Uitgelicht

Papendal sportprestaties in mei

2 weken geleden

vrouwelijke sporter header
Uitgelicht

Menstruatie nog steeds taboe in (top)sport

3 weken geleden

Bijbehorende tags

#OpPapendal BMX CTO Topsport