Boek nu!
pijtje

Kom overnachten tussen de sporters!

Papendal logo diapositief

Toepassing besparende energieoplossingen

20/03/2015
Papendal slaat deuk in energie­verbruik

Artikel Eneco

Sportcentrum Papendal neemt haar energiehuishouding flink op de schop. De topsportlocatie in Arnhem past samen met Eneco een aantal slimme en besparende energieoplossingen toe, die de energienota structureel laat dalen.

Dagelijks 350 topsporters en talenten
Op het terrein van Papendal bevinden zich verschillende kantoorgebouwen, een hotel- en congrescentrum en drie grote sporthallen. Op het buitenterrein heeft Papendal onder meer een atletiekbaan, een BMX-baan en acht voetbalvelden, waarvan er drie beschikken over veldverwarming. Er wonen 110 topsporters op het complex, in totaal maken ongeveer 350 sporters dagelijks gebruik van de topfaciliteiten #OpPapendal.

De grote verscheidenheid aan accommodaties brengt een aanzienlijk energieverbruik met zich mee, vergelijkbaar met het verbruik van zo’n 400 huishoudens. Jochem Schellens, directeur Papendal: ‘Passend bij het topsportklimaat #OpPapendal, streven wij naar het hoogst haalbare. We willen toonaangevend zijn. #OpPapendal hebben we duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Daarom zoeken we ook op het gebied van duurzaamheid, altijd naar mogelijkheden om onszelf te verbeteren. Eneco helpt ons de juiste maatregelen te treffen om de beoogde doelen te bereiken.’

Warmte- en koudeopslag

Eneco adviseerde Papendal over maatregelen die direct veel invloed hebben op het verbruik. Bijvoorbeeld door de bestaande warmte- en koudeopslag uit te breiden. Een deel van de gebouwen op het complex wordt nu al verwarmd en gekoeld met behulp van deze installatie. Het systeem maakt gebruik van natuurlijke warmte en koude uit een 120 meter diepe bron in de grond. Dick van Veen, directeur Duurzaam Vastgoed bij Eneco: ‘Door de resterende gebouwen aan te sluiten op de bestaande bron bespaart Papendal al 35 procent op het gasverbruik. Het laat zien dat je met slimme duurzame technieken vaak nog een hoop energie kunt besparen in bestaande gebouwen.’

Laadpunten
Andere besparingsmaatregelen omvatten onder meer het aanbrengen van dubbel glas en het optimaliseren van de binnenklimaatinstallaties. Ook plaatste Eneco op het terrein tien oplaadpunten, waar sporters met elektrisch vervoer voortaan HollandseWind-stroom kunnen ‘tanken’. Deze stroom is volledig opgewekt door Nederlandse windmolens.

ESCo
Alle werkzaamheden moeten eind 2015 gereed zijn en maken onderdeel uit van een meerjarige overeenkomst tussen Papendal en Eneco. Eneco treedt hierbij op als Energy Service Company (ESCo), waarin zij voor een vast bedrag per maand verantwoordelijk is voor de plaatsing en het onderhoud van alle installaties en garanties geeft op het comfort, energieverbruik en onderhoud.

Succesverhaal, samenwerkingen, duurzaamheid op Papendal
67772368_BSR_AGENCY
Uitgelicht

Papendal sportprestaties juni

3 weken geleden

Image (3)
Uitgelicht

Zonnebrandpaal #OpPapendal

4 weken geleden

Finale Olympische Spirit – Winnaars
Uitgelicht

Leerlingen in prijzen met technologische innovaties voor de Olympische en Paralympische Spelen

2 maanden geleden

Bijbehorende tags

Duurzaamheid