Boek nu!
pijtje

Kom overnachten tussen de sporters!

Papendal logo diapositief

Samen winnen met schone sport!

19/03/2019
Een interview met BMX'er Niek Kimmann

Op Sportcentrum Papendal haalt iedereen iedere dag het beste uit zichzelf. Een excellerende omgeving die inspireert en waar men zich voorbereidt om doelen te behalen. Om dromen na te kunnen jagen. Maar wel op een schone manier! Met respect voor zichzelf, voor teamgenoten en voor tegenstanders. Zodat die overwinning, die op eerlijke wijze is behaald, écht een overwinning is om trots op te zijn. Want samen winnen we met schone sport! Maar hoe denkt BMX’er Niek Kimmann hier eigenlijk over?

Waar ben je het meest trots op?

“Eigenlijk ben ik, elke keer dat ik het Nederlandse shirt aan mag trekken, trots. Ik vind het gaaf om Nederland te mogen vertegenwoordigen. Mensen blij maken met je sport, je grootste passie. De jeugd inspireren. Als ik dan een wedstrijd of prestatie moet noemen, dan kan ik niet kiezen tussen mijn wereldtitel in 2015, de Olympische finale in 2016 en het winnen van de wereldbeker ranking in 2018.”

Als ik zeg ‘Samen winnen we met schone sport’ wat zeg jij dan?

“Helemaal eens. Schone sport was voor mij eigenlijk altijd vanzelfsprekend. Wanneer je verder en verder komt, dan zie je pas dat dit blijkbaar niet voor iedereen zo is, want anders waren er niet eens dopingcontroles nodig. Hoewel schone sport in eerste instantie op jezelf slaat, doe je het wel samen vind ik. Met je teamgenoten, de staf en alle andere betrokkenen. Samen op schone wijze zoveel mogelijk uit ieders carrière halen.”

Wat betekenen de waarden van het Be PROUD programma voor jou?

Passionate – Real – Outspoken – United – Dedicated
“Eigenlijk zijn bijna alle waarden vanzelfsprekend in de topsport. De passie voor de sport is dé reden waarom ik dit doe, mijn topsportcarrière is eruit voortgevloeid. Het stellen van doelen, samen deze doelen nastreven en doorknokken ook bij tegenslagen, allemaal enorm belangrijk in de topsport. De waarde ‘outspoken’ valt mij het meest op, natuurlijk heb je als topsporter een voorbeeldfunctie maar daar ben je niet iedere dag mee bezig. Het is heel goed om hier regelmatig bij stil te staan. Dat je de jeugd inspireert maar ook het goede voorbeeld geeft en dit overdraagt aan de volgende generatie topsporters.”

Papendal_BMX_04

Zijn er dopinggevallen bekend in jouw sport?

“Uhm.. ik heb weleens gehoord dat iemand op wiet betrapt was of dat de whereabouts niet goed waren ingevuld maar ik heb gelukkig, sinds ik in de elite-klasse rijd, geen ernstige dopingschandalen in de BMX meegemaakt. Laten we dat met z’n allen zo houden.”

Wat zou het met je doen als een van de grootheden uit jouw sport doping blijkt te gebruiken?

“Oef, ik zou echt woest zijn. Ik ben naast topsporter ook groot sportfan, en als ik dan een verhaal hoor waarbij iemand met diverse titels betrapt is op doping, dan word ik zo boos. Ik kan me niet voorstellen hoe de persoon die tijdens deze wedstrijden tweede is geworden, zich moet voelen. Als topsporter offer je, iedere dag, zoveel op om de beste te worden. Dan hoor je ook alle eer en credits te krijgen als je het beste presteert. Iemand die vals speelt pakt op oneerlijke wijze iemand anders zijn succes af, ik vraag me af hoe je daar mee kunt leven?”

Hoe kan volgens jou iedereen zijn steentje bijdragen aan schone sport?

“Ik denk door transparant te zijn. Iedereen moet laten zien dat ze voor schone sport staan. Samen, met alle talenten en topsporters, kunnen we de volgende generaties laten zien dat je op eerlijke wijze wedstrijden en kampioenschappen kunt winnen!”

Spreek je ook uit voor schone sport, wordt supporter op supportschonesport.nl.

Wat wil je anderen meegeven over dit onderwerp?

“Besef waarom je ooit begonnen bent met je sport. Het is toch veel mooier om trots te zijn op eerlijke prestaties, dan te moeten leven met de gedachte dat je ergens tijdens je carrière hebt vals gespeeld?”

Boksring in het midden met schermen
Uitgelicht

5 tips hoe jij jouw werkzomer nuttig kunt besteden

3 uur geleden

67772368_BSR_AGENCY
Uitgelicht

Papendal sportprestaties juni

3 weken geleden

Image (3)
Uitgelicht

Zonnebrandpaal #OpPapendal

4 weken geleden

Bijbehorende tags

Winnen BePROUD