Papendal logo diapositief

Rijn IJssel leidt koks op voor de topsport

17/11/2021
Unieke samenwerking met Sportcentrum Papendal, gericht op mbo’er

Goede voeding bereiden. Voedsel waar een topsporter nóg beter van presteert. Dat is waar het in de kern om draait bij het keuzedeel Topsportkok. Dankzij een intensieve samenwerking tussen Rijn IJssel en Sportcentrum Papendal kunnen mbo-studenten hieraan binnenkort deelnemen. Doel is sporters te ondersteunen bij ultieme missie: goud of een kampioenschap behalen.

De eerste lichting studenten, die vanaf maandag 22 november deelnemen aan het keuzedeel, heeft vanmiddag alvast een voorproefje gekregen. Op de Arnhemse locatie van Vakschool Wageningen kwamen onder anderen de chef-koks van Papendal, Vitesse en NEC bijeen om te vertellen wat er allemaal komt kijken bij het bereiden van topsportvoeding. Daarbij gaat het veelal om de details, zo benadrukten zij.

Aansprekend én gezond
“De klassieke kok wordt vaak ingehaald door maatschappelijke ontwikkelingen; het ontbreekt hem aan kennis en kunde om juist voor bijzondere doelgroepen aansprekende, gezonde, lekkere voeding te bereiden. Juist daarom is dit keuzedeel zo belangrijk en innovatief”, zegt Ingmar van Bostelen. Hij is docent Consumptieve Technieken bij Rijn IJssel Vakschool Wageningen.

Sportcentrum Papendal is blij met de samenwerking, zegt manager Topsportrestaurant Erik te Velthuis. “Wij zijn enorm trots dat wij een significante rol mogen spelen bij het nieuwe keuzedeel aan Rijn IJssel. Hiermee dragen wij bij aan nieuwe talenten in deze branche.”

Over het keuzedeel
Het keuzedeel is tot stand gekomen met steun van onder meer KNVB Campus, FC Twente, Vitesse en NEC. Ook topcentrum voor voeding en beweging Eat2Move schaart zich achter het initiatief. Alle partijen delen de visie dat goede voeding op topsportniveau het verschil kan maken tussen winst of verlies. Het nu ontwikkelde keuzedeel is er één dat tot voor kort niet beschikbaar was in Nederland. Het verbindt de wetenschap over gezonde voeding en inspanning met de gastronomie én biedt een goede basis om deze combinatie in praktijk te brengen.

Studenten leren de kernwaarden uit de diëtetiek vertalen naar het bereiden van lekkere, gezonde, functionele voeding voor topsporters. Dit maakt (leerling)koks klaar voor de toekomst en versterkt hun positie op de arbeidsmarkt.

20191104_ASR_Vitality_MNO Photo_0149_08517
Uitgelicht

De impact van AI op de eventbranche: innovatie en efficiëntie

7 dagen geleden

20191104_ASR_Vitality_MNO Photo_0036_09781
Uitgelicht

Inspiratie voor een energieke nieuwjaarsbijeenkomst

2 weken geleden

papendal christmasfactory print_001__DSC1195
Uitgelicht

Tips voor een onvergetelijke eindejaarsbijeenkomst

3 weken geleden

Bijbehorende tags

Nieuws