Kom overnachten tussen de sporters!

Papendal logo diapositief

Papendal sportprestaties in januari

05/02/2024

Het nieuwe jaar is begonnen met een indrukwekkende reeks sportprestaties van Nederlandse atleten met in het bijzonder twee Europese Kampioenschappen in eigen land. De successen stapelden zich op in het water, op de baan en op de piste. Laten we eens kijken naar de hoogtepunten van januari.

EK Waterpolo Dames in Eindhoven: Europees Goud na Wereldtitel
Van 5 tot en met 13 januari vond het Europees Kampioenschap Waterpolo voor dames plaats in Eindhoven. Nederland, eerder wereldkampioen, ging vastberaden de strijd aan tegen 16 andere landen. In de poulefase toonde het Nederlandse team hun kracht met overwinningen op Hongarije (14-11), Kroatië (24-6) en Griekenland (15-10).

In de kwartfinale zette Nederland een dominante prestatie neer tegen Groot-Brittannië (25-6). De halve finale was een zenuwslopende strijd tegen Italië, waar Nederland met 7-6 de overwinning behaalde. De spanning bereikte een hoogtepunt in de finale tegen Spanje, waar Nederland uiteindelijk met 7-8 won van de Spanjaarden. Bente Rogge bezorgde Nederland dankzij een doelpunt in de slotseconden de zege en de zesde Europese titel.

EK Baanwielrennen in Omnisport Apeldoorn: Goud, Zilver en Brons
Het EK Baanwielrennen, gehouden in het bruisende Omnisport Apeldoorn van 10 tot en met 14 januari, was een succes voor de Nederlandse wielrenners. Op de openingsdag presteerden de mannen opnieuw op topniveau door voor het vierde opeenvolgende jaar de titel op de teamsprint te winnen. De vrouwen behaalden eveneens een podiumplaats en veroverden het brons op dit indrukwekkende onderdeel.

Daan Kool liet zijn snelheid zien en pakte zilver op de kilometer, terwijl Harrie Lavreysen een ongekende prestatie leverde door goud te behalen op de teamsprint, de EK-titel op de sprint én de eerste plaats op de keirin. Deze indrukwekkende hattrick was alweer de vierde op een toernooi voor Lavreysen. Ook Hetty van de Wouw maakte indruk door een bronzen medaille te winnen op de keirin, waarmee ze de Nederlandse successen op de baan compleet maakte.

Wereldbeker Paraskiën in Veysonnaz (Zwitserland) en Cortina d’Ampezzo (Italie)
In Veysonnaz en Cortina d’Ampezzo vonden de Wereldbeker Paraskiën plaats. In Zwitserland behaalde Claire Petit haar eerste World Cup medaille. Ze zette de derde beste tijd neer op de Super G. Jeroen Kampschreur en Niels de Langen behaalden ook medailles in Zwitserland. Jeroen pakte een derde plek op de eerste reuzenslalom en een tweede plek op de tweede wedstrijd in dezelfde discipline. Daarnaast won Jeroen ook nog de slalom. Ook Niels de Langen eindigde op het podium bij de slalom. Hij behaalde de derde plaats.

De Nederlandse paraskiërs hebben daarnaast succesvol kennisgemaakt met Cortina d’Ampezzo. De paraskiërs wisten 4 medailles te behalen op de piste waar over twee jaar de Paralympische Spelen plaatsvinden. Claire Petit behaalde ook bij deze wereldbeker weer een medaille. Ze won brons op de afdaling. Ook Niels de Langen eindigde als derde. Jeroen Kampschreur, veelvoudig wereldkampioen, pakte zilver op de Super G. Bij de afsluitende slalomraces behaalde Niels opnieuw brons.

Wereldbekers Skeleton
Kimberley Bos is haar sportieve jaar op vrijdag 12 januari goed begonnen met de winst in Sankt Moritz. Ze won beide heats, wat haar een gouden medaille opleverde en haar leidende positie in de wereldbeker verstevigde.

Op 26 januari vond de wereldbeker in Lillehammer plaats. Na twee heats eindigde Kimberley op de derde plaats achter Olympisch kampioene Hannah Neise en de Amerikaanse Mystique Ro. Kimberley wist haar leidende positie in het klassement te behouden. In februari staat er nog een wereldbeker in Altenberg op het programma en de laatste wereldbeker vindt plaats in Lake Placid in maart.

Al met al was januari 2024 een succesvolle maand voor de Nederlandse sporters, waar ze op diverse fronten schitterden en de vlag van Nederland hooghielden in de internationale competities. Op naar nog meer successen in de komende maanden! #TeamNL #Sporttrots