Boek nu!
pijtje

Kom overnachten tussen de sporters!

Papendal logo diapositief

Nederland mikt op UCI Cycling World Championships in 2027

10/03/2021

De tweede editie van de UCI Cycling World Championships moet in 2027 plaatsvinden in Nederland. Dat is de wens van de KNWU, Sportcentrum Papendal en TIG Sports. Deze drie initiatiefnemers hebben de provincies Gelderland en Noord-Brabant bereid gevonden aan deze ambitie mee te werken. Dit alles staat in een omvangrijk bidboek dat eind maart bij de UCI wordt ingediend, met de titel; ‘Celebrate Cycling’.

Super WK
UCI Cycling World Championships is een toernooi dat eens in de vier jaar, voorafgaand aan de Olympische Zomerspelen, georganiseerd wordt. Het Super WK, zoals het in de volksmond al genoemd wordt, bevat de WK-wedstrijden in bijna alle wielerdisciplines, variërend van wegwielrennen, BMX, mountainbiken, baanwielrennen en para-cycling. De eerste editie van dit Super WK Fietsen vindt in 2023 plaats in Glasgow, Schotland. Dit evenement heeft een groot internationaal bereik met maar liefst 15 wereldkampioenschappen met deelnemers die samen miljoenen volgers en fans hebben over de hele wereld.

Celebrate Cycling
Eens in de vier jaar wil de UCI met dit evenement de mondiale kracht van de fietssport centraal stellen. Waar kan dit beter dan in ‘Fietsland Nederland’ waar de provincie Gelderland al beschikt over het keurmerk ‘UCI Bike Region’. De organisatoren zien hierin een unieke kans, om samen met de UCI de mondiale fietsport in Nederland te vieren.

Het bidboek met de titel ‘Celebrate Cycling’ omschrijft onder andere de ongekende mogelijkheden voor de betrokken provincies en steden om hun bestaan als fietsparadijs te vieren en te promoten. Vervolgens komt ook de gezamenlijke en integrale aanpak aan de orde om Nederland blijvend internationaal te positioneren als koploper en gidsland op het gebied van fietsen. Met als uiteindelijke doel; aanzienlijke sportieve, maatschappelijke en economische impact.

Proces
Eind maart zal de KNWU de eerste versie van het bidboek indienen bij de UCI. In april, mei en juni wordt met de UCI over de nadere invulling onderhandeld. In juli 2021 wordt het definitieve bid ingediend bij de UCI. In september wordt het winnende bid tijdens het internationale congres van de UCI bekend gemaakt.

“Realistische droom”
Thorwald Veneberg algemeen directeur van de KNWU zegt: “De KNWU is de overkoepelende sportbond van en voor alle wielersport in Nederland. Onze doelstelling is om voor iedereen zijn wielerdroom waar te maken. Dit evenement heeft een zeer groot internationaal bereik met 15 wereldkampioenschappen en bijbehorende fans over de hele wereld. Het organiseren van dit Super WK lijkt ons daarom een realistische droom om onze tanden in te zetten voor alle wielerfans.”

Veneberg vervolgt: “Daarbij komt dat de KNWU 100 jaar bestaat in 2027. Dat is een mijlpaal die we groots willen vieren met Nederland door de komst van het ‘UCI Cycling World Championships’. Nederland is een fietsland bij uitstek en dit evenement biedt Nederlandse ondernemers in het fietsen ongekende mogelijkheden zich verder te ontwikkelen. Voor de betrokken provincies en steden is dit natuurlijk een unieke kans om zich nog beter te positioneren als wielerprovincie met als doel sportieve, maatschappelijke en economische impact.”

//einde

KNWU
De KNWU is de overkoepelende sportbond van en voor de wielersport in Nederland. Wij zijn er voor iedereen met een wielerdroom. De KNWU is er niet alleen voor de top- en wedstrijdsport. Wij zijn er voor alle fietsers die beter willen (leren) fietsen.

Sportcentrum Papendal
Sportcentrum Papendal is een zelfstandige organisatie en het grootste topsporttrainingscentrum van Nederland. Tegenwoordig maken ruim 400 topsporters dagelijks gebruik van onze topfaciliteiten. Papendal is al sinds de jaren zeventig in gebruik als trainingslocatie voor de topsport.

TIG Sports
TIG Sports is gespecialiseerd in het creëren, vernieuwen en organiseren van grootschalige internationale sportevenementen in Nederland. Met een team van dertig vaste medewerkers is TIG Sports verantwoordelijkheid voor het gehele proces, van conceptontwikkeling, financiering, promotie en budgettering tot en met het afleveren van een kwalitatief hoogwaardig sportevenement. TIG Sports ambitie is om actief betrokken te zijn bij de grootste internationale sportevenementen in Nederland.

Foto: Cor Vos

67772368_BSR_AGENCY
Uitgelicht

Papendal sportprestaties juni

3 weken geleden

Image (3)
Uitgelicht

Zonnebrandpaal #OpPapendal

4 weken geleden

Finale Olympische Spirit – Winnaars
Uitgelicht

Leerlingen in prijzen met technologische innovaties voor de Olympische en Paralympische Spelen

2 maanden geleden

Bijbehorende tags

UCI Nieuws