Boek nu!
pijtje

Kom overnachten tussen de sporters!

Papendal logo diapositief

Succesverhaal: HandbalAcademie 2006 – 2016

17/09/2016
In tien jaar tijd naar een WK-medaille

Het is 16 augustus 2006. Ruim twintig handbalsters krijgen de sleutel van hun nieuwe kamer #OpPapendal. De start van een nieuw avontuur. Hun thuis achtergelaten om met andere handbaltalenten te gaan wonen en trainen. Om het beste uit zichzelf te halen, om hun droom waar te maken.

In 2005 behalen de Nederlandse handbalvrouwen een historische vijfde plaats op het wereldkampioenschap. Het zet het Nederlands Handbal Verbond aan het denken. Hoe zorgen we ervoor dat deze prestatie geen incident blijkt te zijn? Ze willen structureel bij de wereldtop horen. En dus wordt er een ambitieus plan opgezet. Geïnspireerd op wat Bert Bouwer rond de eeuwwisseling deed, afgekeken van het Bankras-volleybalmodel, de handbaldames dagelijks bij elkaar brengen om de Olympische Spelen te behalen. Dit lukte uiteindelijk niet maar bewees wel dat Nederland het gat naar de wereldtop kon dichten.

De meeste vrouwen uit het damesteam dat de vijfde plaats wist te behalen, spelen bij buitenlandse clubs. Het niveau in de Nederlandse competitie is simpelweg niet goed genoeg. In het buitenland trainen speelsters ruim 20 uur per week, in Nederland is dit slechts 8 uur. Niet genoeg om de top te bereiken.

HandbalAcademie

En zo werd het idee van de HandbalAcademie geboren. In samenwerking met NOC*NSF wordt in 2006 op Nationaal Sportcentrum Papendal een brede handbalopleiding opgezet voor talenten tussen de 17 en 21 jaar. Met voldoende loop-, kracht- en zaaltraining, ruim 20 uur per week. Alle handbalsters volgen onderwijs in de omgeving van Arnhem, waardoor veel reistijd wordt bespaard. Door de HandbalAcademie kan het NHV de speelsters beter begeleiden naar een club in het buitenland. Zodat ze niet te jong naar het buitenland vertrekken met de verkeerde verwachtingen. Doel is om twee tot drie speelsters van de HandbalAcademie door te laten stromen naar de A-selectie. Om vervolgens met die selectie kwalificatie voor de Olympische Spelen af te dwingen. De eerste stap is gezet.

HandbalAcademie op Papendal

Frisse wind

Na het succes in 2005 wordt het stil rond de Nederlandse handbalvrouwen. Nederland weet zich niet te plaatsen voor het WK in 2007 en mist de Spelen in Beijing. In 2009 wordt Henk Groener aangesteld als bondscoach. Er gaat een frisse wind door de selectie, nieuwe talenten krijgen kansen. Waaronder talenten die opgeleid zijn op de HandbalAcademie. De ploeg gaat effectiever spelen maar is ook nog wisselvallig. In 2010 plaatsen de vrouwen zich eindelijk weer voor een mondiaal toernooi. Het WK 2011 in Brazilië. De hoge verwachtingen worden niet waargemaakt, Nederland wordt 15e. Bijna spat de Olympische droom uiteen maar de plaats van Angola komt vrij en Nederland mag toch afreizen naar het Olympisch Kwalificatie Toernooi (OKT) in 2012.

Op het OKT treed Nederland aan tegen Argentinië, Spanje en Kroatië. Nederland speelt een goed toernooi en alles komt aan op de laatste wedstrijddag. De handbaldames doen wat het moet doen en wint van Argentinië. Daarna moet het hopen op een overwinning van Spanje op Kroatië of gelijkspel. Helaas wint Kroatië. Nederland mist op één doelpunt de Olympische Spelen van Londen.

Een stijgende lijn

De enorme kater moet worden verwerkt. En een domper volgt als Nederland de organisatie van het EK in 2012 terug moet geven. Nederland was als thuisland gekwalificeerd en neemt dus geen deel aan het EK dat uiteindelijk in Servië gehouden wordt. De draad wordt weer opgepakt, Nederland is op ieder eindtoernooi aanwezig. De ploeg groeit in alle opzichten. De handbalsters hebben meer ervaring, de prestaties worden beter, de ploeg is stabieler. Dit is terug te zien in de resultaten. Er is een stijgende lijn te zien met een 13e plaats op het WK in 2013 en een 7e plaats op het EK in 2014. En dan is het 5 december 2015, de start van het WK in Denemarken. Inmiddels is zo’n 70% van de WK-selectie op de HandbalAcademie opgeleid.

Historische prestatie

De ploeg staat er goed voor, is fit. Het team is goed op elkaar ingespeeld, kent elkaar al jaren en speelt al lange tijd samen. Ze voelen dat ze iets moois neer kunnen zetten. Nederland start tegen China en wint overtuigend, net als tegen Angola. De dames spelen gelijk tegen Zweden maar wint weer met ruime cijfers van Cuba. Ook Polen wordt verslagen. Nederland eindigt als eerste in de poule en de overwinningsreeks gaat verder. De handbaldames zijn te sterk voor Servië en Frankrijk en staat ineens in de halve finale. Een ongekende prestatie. In de halve finale wacht Polen en ook Polen wordt verslagen. Een historisch hoogtepunt, Nederland staat in de finale van het wereldkampioenschap. In deze finale blijkt Noorwegen een maatje te groot maar met een zilveren medaille behalen de Nederlandse handbaldames het beste resultaat ooit. Eindelijk plukken ze de vruchten van het jarenlang hard trainen.

De goede vorm wordt doorgezet, in maart 2016 plaatsen de handbaldames zich relatief eenvoudig voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Voor het eerst in de historie van het Nederlands handbal. Op deze Olympische Spelen zetten de dames een topprestatie neer. Ze mogen spelen om de medailles maar komen net te kort voor brons. Een vierde plaats dus voor de dames, een knappe prestatie. En de meeste dames zijn nog jong, dat belooft wat voor de toekomst!

De Nederlandse handbaldames draaien mee in de wereldtop. Een ongekende prestatie waar 10 jaar eerder, in 2006, de basis voor is gelegd met het starten van de HandbalAcademie #OpPapendal.

Boksring in het midden met schermen
Uitgelicht

5 tips hoe jij jouw werkzomer nuttig kunt besteden

2 uur geleden

67772368_BSR_AGENCY
Uitgelicht

Papendal sportprestaties juni

3 weken geleden

Image (3)
Uitgelicht

Zonnebrandpaal #OpPapendal

4 weken geleden

Bijbehorende tags

#OpPapendal CTO Handbal Topsport