Boek nu!
pijtje

Kom overnachten tussen de sporters!

Papendal logo diapositief

Succesverhaal: de Arnhemhal

15/09/2016
Een grote stap vooruit

Papendal op Olympisch niveau brengen. Dat is het doel wanneer NOC*NSF in 2001 start met het project ‘Revitalisering Papendal’. Vanuit dit project wordt het masterplan gepresenteerd. Het plan om van Papendal een Olympic Training Centre te maken waar talenten zich kunnen ontwikkelen. Waar topsporters zich kunnen voorbereiden op het leveren van topprestaties. Een van de vier grote projecten beschreven in dit masterplan, is de realisatie van een innovatief sportcomplex. Dit sportcomplex gaat de naam Arnhemhal dragen en wordt eind 2012 officieel geopend. De Arnhemhal blijkt een grote stap vooruit voor Papendal. Kenners scharen de hal onder de beste vijf sportaccommodaties ter wereld.  

De Olympische Spelen in Sydney 2000 verlopen erg succesvol voor de Nederlandse ploeg. Maar gastland Australië, dat ongeveer evenveel inwoners heeft als ons land, behaald ruim twee keer zoveel medailles als Nederland. En een vierde plaats in het medailleklassement. Zij legden de basis voor hun succes op het Australian Institute of Sport in Canberra. Geïnspireerd op dit trainingscentrum wordt er een plan bedacht om van Papendal een Olympic Training Centre te maken. Met top voorzieningen op het gebied van trainingsaccommodaties, herstel, onderwijs, op medisch vlak. Papendal fungeert op dat moment al jarenlang als topsporttrainingscentrum. Maar de aanwezige accommodaties sluiten niet aan bij het voor topprestaties vereiste niveau. En dus moet er iets gebeuren.

Multisporthal

Daarom start NOC*NSF in 2001 met het project ‘Revitalisering Papendal’. Vanuit dit project wordt het masterplan opgesteld. De provincie en gemeente keuren het plan in 2003 goed, twee jaar later startten we met de uitvoering. Een van de onderdelen van het masterplan is de realisatie van een innovatief sportcomplex. Een multisporthal. Een trainingslocatie waar topsporters uit diverse takken van sport gebruik van kunnen maken. Flexibel. Een hal die voldoet aan de recente sport specifieke eisen. Waar voldoende aan topsport verwante voorzieningen zijn ingericht. Zoals herstelvoorzieningen, ruimte om te werken, een restaurant met topsportvoeding. De basis voor de Arnhemhal is gelegd.

Masterplan Papendal

Capaciteitsprobleem

In 2009 worden de plannen voor de Arnhemhal concreet. De hal is nodig om meer topsporters #OpPapendal optimaal te kunnen faciliteren. Er is een capaciteitsprobleem. Badmintonners, volleyballers, handbalsters en rolstoelbasketballers trainen allemaal in dezelfde hal. En dat is niet in te plannen als alle topsporters twee keer per dag trainen en tussendoor naar school gaan. Een en ander wordt opgevangen met tijdelijke hallen. Een extra krachttrainingsruimte. Sprinthal. Een tijdelijke volleybal- en badmintonhal. Maar het aantal topsporters dat #OpPapendal traint blijft groeien. Het is niet genoeg. Er is behoefte aan een permanente multisporthal, voorzien van de nieuwste technologische snufjes, met topsportuitstraling. Een hal om trots op te zijn.

Van camerasysteem tot herstelfaciliteiten

In het voorbereidingstraject stellen we aan de coaches die #OpPapendal trainen met hun topsporters een belangrijke vraag: welke sportfaciliteiten zijn voor jouw programma essentieel om die volgende stap te kunnen zetten? De antwoorden worden gebruikt als input voor de inrichting van de multisporthal. De reacties lopen uiteen. Een goede sportvloer met de juiste demping. Goede verlichting. Een camerasysteem voor bewegingsanalyse. Een indoor atletiekbaan. Werpkooien. Een restaurant met de juiste sportvoeding. Werkplekken. Herstelfaciliteiten. Met de antwoorden gaat ons team aan de slag en de eerste tekeningen verschijnen. In 2011 wordt gestart met de werkzaamheden en in de loop van 2012 ziet men langzaam de Arnhemhal verreizen.

Succesverhaal, innovatie, Arnhemhal op Papendal
Succesverhaal, innovatie, Sprinthal in de Arnhemhal

Technologische snufjes

Op 18 december 2012 wordt de Arnhemhal feestelijk geopend. Het innovatieve sportcomplex, de multisporthal is een feit. De hal bestaat uit twee grote balsporthallen, een technische atletiekruimte voor werpen en hoogspringen, twee ruime krachttrainingsruimtes waarvan één voorzien van herstelfaciliteiten,  een vechtsporthal, sprinthal, coachplein met werkplekken voor coaches, kantoren en een innovatief Topsportrestaurant. De hal is voorzien van de nodige technologische snufjes. Zo beschikt iedere ruimte over een camerasysteem met monitoren. Voor bewegingsanalyse. Daarnaast is er een pasjessysteem geïntroduceerd. Iedere topsporter beschikt over een eigen Papendal Pas. Hiermee kan hij de deuren naar de verschillende ruimtes openen, maar ook zijn lunch in het Topsportrestaurant afrekenen. In januari 2013 nemen onze topsporters de hal officieel in gebruik. En dat doen ze met veel plezier. Iedere topsporter is enthousiast over de Arnhemhal.
Maar niet alleen onze topsporters zijn enthousiast.

In de jaren die volgen hebben we duizenden mensen ontvangen #OpPapendal. We hebben ze Papendal laten zien, met de Arnhemhal als vlaggenschip, tijdens rondleidingen bijvoorbeeld. Mensen uit het bedrijfsleven, de overheid, sportliefhebbers. Maar ook veel buitenlandse delegaties. Delegaties van andere topsporttrainingscentra, van Olympische comités. Ze bezoeken ons om te zien wat we doen op ons sportcentrum, hoe we dingen doen. En we hebben veel buitenlandse topsporters mogen ontvangen. Volleybalteams, rolstoelbasketbalteams, atleten, handboogschutters, BMX’ers.

Succesverhaal, innovatie, Arnhemhal op Papendal
Succesverhaal, innovatie, krachttrainingsruimte in de Arnhemhal

De aandacht voor wat we doen #OpPapendal is de laatste jaren enorm gegroeid. Met de ontwikkelingen van de laatste 10 jaar, en de Arnhemhal voorop, is Papendal toonaangevend geworden. De multisporthal met het Topsportrestaurant wordt geschaard onder de beste van de wereld. En daar zijn we trots op.

Nieuwsgierig geworden? Bekijk bovenstaand filmpje of  Neem een kijkje in de Arnhemhal.

Boksring in het midden met schermen
Uitgelicht

5 tips hoe jij jouw werkzomer nuttig kunt besteden

4 uur geleden

67772368_BSR_AGENCY
Uitgelicht

Papendal sportprestaties juni

3 weken geleden

Image (3)
Uitgelicht

Zonnebrandpaal #OpPapendal

4 weken geleden