Boek nu!
pijtje

Kom overnachten tussen de sporters!

Papendal logo diapositief

Erik te Velthuis

Erik te Velthuis : Initiator van moestuin tot proeftuin op Papendal

Erik te Velthuis (64) is na ruim 30 jaar op Papendal de initiator van een geheel nieuw project; de Papendal proeftuin.

Erik was sinds maart 1994 Chef de cuisine/keukenmanager van Hotel en Congrescentrum  Papendal. Hij was een belangrijke spil in de modernisering van het keukenproduct #OpPapendal. Vanaf 2006, de start van CTO Papendal, nu het Team NL Centrum, groeide zijn passie voor topsportvoeding. In 2013 heeft hij, samen met directeur Jochem Schellens, het nieuwe topsportrestaurant op Papendal vorm en inhoud gegeven. Vanaf dat moment stond hij geheel ten dienste van de Nederlandse topsport als manager van het topsportrestaurant. Inmiddels zwaait zijn opvolger, manager (topsport) keukens Robbert Hulsteijn al sinds 2022 de scepter in zowel het sportcentrum als in het hotel- en congrescentrum.

Nadat Erik zijn taken had neergelegd als manager topsportrestaurant is hij zich volledig gaan focussen op de voortdurende ontwikkeling en innovatie van voeding. Door samenwerkingen met o.a. de Wageningen Universiteit, HAN, de Team NL sport diëtisten maar zeker ook de voedsel bereidende industrie  reikt zijn kennis over de praktische vertaalslag van de wetenschap binnen voeding mijlenver.

Zijn credo is “Eten moeten vooral lekker zijn” en de volgende stap is de vertaling naar functionele topsportvoeding in samenwerking met de huidige chef van het topsportrestaurant Robbert.

Het is altijd een uitdaging om theoretische concepten te vertalen naar voedingsmiddelen, echter innovatie in voeding in een meetbare omgeving zoals Papendal is al jaren een rode draad. Juist die voortdurende ontwikkeling onze kijk op voeding, in een sterk en snel veranderde wereld, bracht een eerste opzet van de Papendal moestuin tot leven.

Van Papendal moestuin naar proeftuin: Zelfvoorzienend, korte ketens, duurzaam en te koppelen aan ons toekomstig voedingsbeleid.

De wereld van onze voeding is enorm in beweging. Een transitie naar meer plantaardig wordt overal geprezen. Echter, is het wel gezond wat er tegenwoordig allemaal als voedingsmiddelen gemaakt en aangeboden wordt? We eten veel te veel ultra bewerkt voedsel, met nadelige gevolgen voor de volksgezondheid. We moeten op zoek gaan naar een gezonde mix die ons gezonde oplossingen biedt in deze verduurzaamde wereld.

De moestuin is een praktijkwerkplek waar innovatie en wetenschap wordt gebundeld. Zo wordt er in de grond gewerkt met meetapparatuur om meer te leren over het groeiproces van groenten. Voor ons is de optimalisatie van vitaminen en mineralen in groenten, een duurzame teelt met stabiele oogstresultaten en het niet nodig hebben van bestrijdingsmiddelen een belangrijke focus in de Papendal proeftuin!

Puur koken is de rode draad in Erik zijn werk. Vanuit Papendal geeft hij workshops en presentaties over hoe belangrijk puur koken is binnen een gezond voedingspatroon.

Auteur van het boek : Goud op je bord, deel 1 en 2.
Erik is, samen met sportdiëtiste Brenda Frunt, auteur van het succesvolle sportkookboek “Goud op je Bord”,  dat in 2011 verscheen en  “Goud op je Bord” deel 2 dan in 2017 verscheen.

 

Aanvraagformulier sportsprekers
Bezig met versturen

Benieuwd hoe we omgaan met je gegevens? Lees dan onze Privacyverklaring.