Boek nu!
pijtje

Kom overnachten tussen de sporters!

Papendal logo diapositief

WKO installatie

Het verwarmen en koelen van gebouwen

In samenwerking met Eneco heeft Papendal een ‘Warmte en Koude Opslag installatie’ (WKO) aangelegd. Met een WKO installatie wordt bodemenergie gebruikt voor het verwarmen en koelen van gebouwen. Het benutten van bodemenergie is een duurzame oplossing waarmee het verbruik van fossiele brandstoffen voor energieopwekking fors teruggedrongen wordt. Inmiddels draaien er 6 grote panden op deze bron waardoor we 35% besparen op het gasverbruik.

In de beginfase van de ontwikkeling van terrein Papendal was het idee om een as te realiseren waar de gebouwen aan verbonden zijn. Met de gedachte om energie te koppelen aan de accommodaties. De WKO is het fundament: een 800 meter lange installatie onder de grond, met aan de buitenzijde twee warme bronnen en in het midden twee koude bronnen. Dat gaf ons de mogelijkheid om bij elke accommodatie een warmtepomp te plaatsen. Om zodoende verantwoord met energie om te gaan. Uiteindelijk hebben we gefaseerd alle accommodaties daarop aangesloten.

In de zomer laden we de warmtebronnen door middel van warmtepompen en waterwisselaars. In de winter doen we dit andersom. Dan onttrekken we de warmte uit de bronnen en laden we de koud waterbronnen.

Bij de inrichting van de as hebben we ook bewust gekeken naar modulair bouwen zodat we ook de komende jaren kunnen door ontwikkelen.